Insiders vertellen over knotsgekke Trump-campagne

07 december 2017Leestijd: 3 minuten
Trump en Lewandowski (links) tijdens een speech in maart 2016. Foto: AFP

Een wispelturige baas, scheldpartijen en heel veel fastfood: twee hooggeplaatste heren uit het Trump-campagneteam delen hun ervaringen van een historische verkiezingsrace.

Twee Big Macs, twee visburgers en een grote chocolademilkshake. Het is Donald Trumps favoriete bestelling bij McDonalds – en zijn campagnemedewerkers wisten donders goed dat ze die bestelling maar beter aan boord konden hebben als Trump zijn vliegtuig instapte. Zijn humeur hing er in grote mate van af – net als van de muziek aan boord. Zijn favoriete artiest: Elton John, en dan op het allerhoogste volume.

 

Let Trump Be Trump – Corey Lewandowski en David Bossie
Uitgever: Hachette Books
Pagina’s: 296

Let Trump Be Trump, het eerste boek dat is geschreven van binnen uit de historische campagne van de 45ste president, zit vol snacks voor de politieke fanaat. De auteurs zaten dicht bij het vuur – Corey Lewandowski was campagneleider, totdat hij in juni 2016 werd ontslagen na (later ingetrokken) aantijgingen van mishandeling. David Bossie was plaatsvervangend campagnemanager tijdens de laatste drie maanden van de campagne.

Ze schrijven lovend over de campagne, die ze ‘het grootste politieke sprookje in de Amerikaanse geschiedenis’ noemen. De twee maakten met Trump een verkiezingsrace mee zoals nooit eerder was gezien: een kandidaat zonder politieke ervaring, maar vol bruuske retoriek sleepte zich van controverse naar controverse. Het werd een campagne waarin vrijwel alle politieke poppetjes ten minste één keer werden vervangen, behalve de kandidaat zelf.

Scheldpartijen
In het boek wordt Trump beschreven als een controlfreak – verliest hij de controle, dan is een woedeaanval nooit ver weg. Lewandowski schrijft over een incident tussen Trump en adviseur Paul Manafort, nadat die laatste had besloten dat de presidentskandidaat beter niet meer op televisie kon verschijnen. Als Trump dat hoort, laat hij het helikopter waarin hij zit lager vliegen, zodat hij Manafort meteen kan bellen. Hij scheldt hem minutenlang de huid vol. ‘Je wil dat ik een toontje lager zing? Dan ga ik juist harder schreeuwen!’

Scheldpartijen hadden geregeld plaats in de chaotische campagne. Bossie en Lewandowski, die in het boek verder erg lovend zijn over hun oude baas en beargumenteren dat het beter is om Trump niet te temmen, geven toe dat Trumps snel veranderende humeur ook hen op de proef stelde. Er waren momenten dat de twee het liefst ‘met een parachute uit Trump Force One wilden springen’.

‘Vroeger of later ziet iedereen die voor Trump werkt een kant van hem die je doet afvragen waarom je die baan überhaupt hebt geaccepteerd. Zijn woede is nooit persoonlijk bedoeld, maar soms is het moeilijk om het niet op die manier op te vatten. Als niet alles naar zijn zin gaat, kan hij in aanvalsmodus geraken: dan kan hij zelfs de sterkste mannen en vrouwen in kleine stukjes breken.’

‘Ik neem de Republikeinse partij mee in mijn val’
Bossie gaat dieper in op een van de meest explosieve momenten tijdens de campagne, het uitlekken van de ‘Access Hollywood’-tapes. Perswoordvoerder Hope Hicks krijgt in oktober 2016, terwijl ze met Trump en anderen in het vliegtuig zit, een telefoontje van een Washington Post-verslaggever, die haar het nieuws vertelt. In de geluidsopname zegt Trump dat je alles bij vrouwen kunt doen als je bekend bent: ‘Grab them by the pussy, you can do anything’.

Trump reageert in eerste instantie lauwtjes: ‘Dat klinkt niet als iets wat ik zou zeggen.’ Bossie vindt een video van het voorval op zijn iPad en laat die aan Trump zien. Spoedig komt het campagneteam overeen om de episode af te doen als mannenpraat, locker room talk.

De Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus panikeert. Hij voorspelt, oog in oog met Trump, dat als Trump zich niet terugtrekt, ‘dit de grootste verkiezingsnederlaag ooit wordt’. De presidentskandidaat reageert fel, volgens de auteurs van het boek. ‘Allereerst, ik ga winnen. Ten tweede, als de Republikeinse partij zich van me afkeert, dan neem ik jullie allemaal mee in mijn val. Maar ik ga niet verliezen.’

Amper een maand later claimt hij zijn gelijk.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!