Brexit

Eigen ministers nemen Brexit-akkoord May onder vuur

09 december 2017

Als de Britten niet tevreden zijn met de huidige Brexit-deal, dan kunnen ze die wegstemmen. Dat zegt Michael Gove, de Britse minister van Energie. Hiermee zorgt Gove opnieuw voor onrust in de regering van premier Theresa May, vlak nadat ze een akkoord bereikte met de Europese Commissie.

Gove schrijft in de Britse Daily Telegraph dat er best mag worden afgeweken van de pas binnengehaalde Brexit-deal. ‘Het Britse volk heeft de macht. Als het Britse volk niet blij is met het akkoord over de Brexit, dan kan een volgende regering van het akkoord afwijken.’ Een dag nadat May samen met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker meldde dat er een akkoord was bereikt,  volgen er mitsen en maren uit eigen gelederen.

Nieuwe regering, nieuw Brexit-akkoord?

Ook zinspeelt Gove op nieuwe verkiezingen, waarmee het huidige compromis tussen EU en het Verenigd Koninkrijk op losse schroeven komt te staan. Een van de voorstellen waar Gove naar verwijst, is de bevoegdheid van het Europees Hof om tot acht jaar na de Brexit toezicht te houden op het naleven van Europese wetgeving. Een streep door de zo vurig gewenste Britse autonomie.

‘Taking back control’

May heeft de afgelopen maanden steeds grote moeite moeten doen om haar ministersploeg binnenboord te houden. Met name Michael Gove en Boris Johnson zijn voor een harde Brexit en willen zo min mogelijk Europese bemoeienis. Johnson feliciteerde May gisteren via Twitter, maar benadrukte ook zijn campagneslogan: ‘taking back control’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook UKIP-leider Nigel Farage, een van de drijvende krachten achter het Brexit-referendum, verwacht onrust binnen de Conservatieven in de regering. ‘De komende 48 uur zullen veel Conservatieven hun ongenoegen kenbaar maken,’ voorspelt Farage, ‘waarbij ze zullen zeggen dat ze helemaal niet blij zijn met het akkoord dat vrijdag werd bereikt.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.