Turkije: wegsturen kwart diplomaten was goede zet

16 november 2017Leestijd: 1 minuut
Mevlut Cavusoglu - AFP

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de juiste beslissing genomen door een kwart van zijn diplomaten weg te sturen na de mislukte couppoging vorige zomer. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu donderdag bij de bespreking van zijn begroting.

Het schorsen van de diplomaten gebeurde op basis van ‘serieuze documenten’, liet Cavusoglu weten. Dat zij niet zijn teruggekeerd op hun post is volgens de bewindsman een bevestiging dat zijn ministerie ‘geen fouten heeft gemaakt’.

In de nasleep van de mislukte coup op 15 juli 2016 begon Turkije aan de vervolging van tientallen politici, ambtenaren en andere hooggeplaatsten die volgens de regering banden zouden hebben met de verantwoordelijken achter de gestrande coup. Sindsdien zijn in het land tienduizenden mensen ontslagen of geschorst.

‘Gülen brein achter staatsgreep’

Turkije ziet de geestelijke Fethullah Gülen en diens netwerk als het brein achter de vergeefse staatsgreep. Gülen verblijft op dit moment in de Verenigde Staten.

De grote spanningen in de Turkse gemeenschap zijn ook voelbaar in andere delen van de wereld, waaronder in Nederland.