Saudi-Arabië houdt Libanon via premier in wurggreep

14 november 2017Leestijd: 2 minuten
Saad al-Hariri. Foto:AFP

Sinds de Libanese premier Saad al-Hariri 4 november vanuit Saudi-Arabië plotseling zijn ontslag indiende, gonst het in Libanon van de geruchten. Wordt de premier gegijzeld door de Saudi’s? Een interview waarin hij probeerde de bevolking gerust te stellen, levert meer vragen dan antwoorden op.

Hariri verklaart dinsdagmiddag binnen twee dagen terug te keren naar Beiroet, en dat zijn gezondheid niets te wensen overlaat. Het is echter nog onduidelijk of hiermee zijn aftreden doorgang zal vinden.

De Libanese media gaan er vanuit dat de pro-Saudische premier door de Arabieren gedwongen werd om af te treden. Hiermee willen ze de druk op de Libanese regering verhogen. De sjiitische militie Hezbollah, krijgt volgens Saudi-Arabië te veel macht in Libanon. Iran is de belangrijkste geldschieter van Hezbollah. Saudi-Arabië is er alles aan gelegen om de macht van Hezbollah in te perken, om de concurrentiestrijd met Iran in het Midden-Oosten niet te verliezen.

Formeel nog premier

Met het verdwijnen van Hariri van het politieke toneel wordt het bestuur van Libanon instabiel.  Om de wilde geruchtenstroom tegen te gaan, gaf Hariri afgelopen zondag een interview. Hariri zinspeelde in het interview op mogelijke sancties van Saudi-Arabië tegen Libanon, als de invloed van Hezbollah niet wordt ingeperkt.

Hariri met diepe wallen

Daarin ontkende hij door Saudi-Arabië te worden vastgehouden. Maar dit interview was weinig overtuigend: Hariri had diepe wallen onder zijn ogen. ‘Hij zag eruit alsof hij onder grote druk stond, en doodvermoeid was, en dolgraag terug wilde naar Libanon,’ dat zegt Kemal Wazne tegen de Britse Financial Times. Wazne is werkzaam bij het Centre for Strategic Studies in Beiroet.

‘Als ik zou willen, zou ik zo naar Beiroet kunnen reizen,’ aldus Hariri. De vraag rijst waarom Hariri nu verblijft in Saudi-Arabië. Zelf was hij daar schimmig over: hij wil de politici tijd geven om na te denken over de gevolgen van zijn aftreden. De invloed van Hezbollah blijft in Libanon groeien, en dat is de Saudi’s een doorn in het oog. Hezbollah is niet alleen een politieke partij, maar heeft ook een gewapende militie. De gewapende tak van Hezbollah wordt door de Europese Unie aangemerkt als terroristische organisatie. Saudi-Arabië, Amerika en Israël gaan verder: die vinden ook de politieke tak terroristisch.

Overigens is zijn ontslag nog niet door de Libanese president geaccepteerd. Formeel is Hariri dus nog premier. De Libanese president vindt dat Hariri eerst maar naar Beiroet moet komen. Nu lijkt Hariri aan die oproep gehoor te geven.