Ramadan doet aangifte van smaad na beschuldiging seksueel geweld

14 november 2017Leestijd: 2 minuten
Ramadan beschuldigt de Belgische vrouw van smaad en laster - Foto: AFP

De controversiële Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan gaat een klacht indienen tegen de Belgische vrouw die hem vorige maand van aanranding beschuldigde. ‘Het gaat om leugenachtige aantijgingen die hij ten stelligste ontkent en die alleen tot doel hebben om hem te bezoedelen en hem schade berokkenen,’ zegt Wajdi Khalifa, zijn Belgische advocaat.

De vrouw deed op 31 oktober anoniem haar verklaring aan de Franstalige zender RBTF, en vertelde dat ze het slachtoffer was geworden van seksueel geweld en bedreigingen door Ramadan. Hij reageert door in België een klacht in te dienen wegens ‘smaad, laster, en lasterlijke aantijging,’ aldus Khalifa tegen de Belgische krant De Morgen.

Meerdere beschuldigingen tegen Ramadan

De conservatieve islamoloog Ramadan (55) was in 2009 nog integratie-adviseur van de gemeente Rotterdam en gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Inmiddels werkt hij weer in Frankrijk en is hij hoogleraar aan de prestigieuze University of Oxford. Te midden van de hype rond MeToo is hij nu in Frankrijk door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. De universiteit van Oxford heeft hem deze week op non-actief gesteld.

Intussen kwamen er nog twee aanklachten bij. Deze zijn afkomstig van vrouwen die beweren dat zij in de jaren tachtig en negentig door hem zijn misbruikt. Ramadan gaf toen les op een middelbare school in Zwitserland. De vrouwen waren destijds tussen de veertien en achttien jaar oud. Minderjarig dus. In alle gevallen spreekt Ramadan van ‘laster’ en een ‘haatcampagne door vijanden’.

Doodsbedreigingen voor Franse schrijfster

Ook de Franse schrijfster Henda Ayari zegt door Ramadan te zijn misbruikt, in 2012. Zij deed op 21 oktober aangifte tegen Ramadan, en wordt sindsdien geteisterd door doodsbedreigingen.

De stroom internetberichten loopt uiteen van doodsbedreigingen tot verwensingen dat ze moet worden verkracht. Ook wordt beweerd dat de aanklacht tegen Ramadan een gevolg is van een zionistisch complot tegen de islamoloog.