buitenland

Overlevende Charlie Hebdo: ‘Vernietig het islamofascisme’

19 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Volgens The New York Times is zij de best bewaakte vrouw van Frankrijk: Zineb El Rhazoui is journalist bij het satirische blad Charlie Hebdo en moet vrezen voor haar leven vanwege kritische uitspraken over de islam.

Ze krijgt fatwa’s en zeer gedetailleerde doodsbedreigingen over zich heen en wordt daarom 24 uur per dag bewaakt.

Op het moment dat de terroristen op 7 januari 2015 toesloegen op de redactie van Charlie Hebdo was de Marokkaans-Franse journalist in Casablanca. Ontkomen aan het bloedbad, waarbij twaalf mensen werden vermoord door de terreurbroers Kouachi, blijft zij zich uitspreken tegen het ‘fascistisch islamisme’ in een boek van haar hand,Vernietig islamitisch fascisme. 

Het boek komt deze week uit in Frankrijk. Anoniem door het leven gaan, of vluchten uit Parijs waar radicale moslims vorig jaar zo hard toesloegen, komt niet eens in haar op, zegt ze in een interview met The New York Times.

Wat is een gematigde islamist?

‘Ik heb geen wet overtreden en heb niks te verbergen, maar ik moet nu wel beveiligd door het leven gaan terwijl degenen die ons bedreigen vrij rondlopen,’ aldus El Rhazoui. ‘Maar als je zegt waar het op staat, ben je ineens een islamofoob en een racist.’ ‘We moeten ophouden met zeggen dat de islam een religie van vrede en liefde is,’ vindt zij. Laten we ‘erkennen dat het hedendaags islamisme gewoon toegepaste islam is. Wanneer we islam letterlijk nemen, krijgen we islamisme en wanneer we islamisme letterlijk nemen, krijgen we terrorisme’.

Ze vraagt zich wat precies met een gematigde islamist wordt bedoeld. ‘Een islamist die geen moord pleegt? De islam kan zich pas echt een plek in de wereld verwerven als het zich volledig houdt aan de universele principes als gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, seksuele en individuele vrijheid. Gebeurt dat niet, dan is de islam simpelweg niet acceptabel, vindt El Rhazoui. Islamitisch fundamentalisme mag volgens haar onder geen beding een platform worden geboden.

Lees deze blog van Afshin Ellian: ‘Waarom oproep Allahu akbar iets anders is dan klokgelui kerk
Foto www.marcobakker.com

Charlie Hebdo wordt nog steeds bedreigd

In januari vorig jaar werd een groot deel van de medewerkers, onder wie de hoofdredacteur en cartoonisten – vermoord tijdens een redactievergadering. Een paar dagen later volgde een nieuwe aanslag, op een Joodse supermarkt elders in Parijs. Het blad, dat kort na de aanslag weer verscheen, ontvangt nog altijd doodsbedreigingen.

In de zomer van dit jaar ging het om doodsbedreigingen op de Facebook-pagina van het blad naar aanleiding van een cartoon over moslims op het strand. De Franse politie deed onderzoek. Begin september zorgde Charlie Hebdo nog voor opschudding door de spot te drijven met de aardbeving die Midden-Italië trof.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.