Massale protesten leggen Barcelona plat

03 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
SPAIN-CATALONIA-POLITICS-INDEPENDENCE-STRIKE

Premier Carles Puïgdemont van de autonome Catalaanse regering heeft demonstranten dinsdag gemaand om geen geweld te gebruiken tijdens protesten. Deze volgen op het optreden van de Spaanse politie afgelopen zondag.

‘Vandaag is een dag van democratische, staatsburgerlijke en waardige protesten,’ twitterde Puïgdemont. ‘Laat je niet provoceren. De wereld heeft gezien: wij zijn vreedzaam volk.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In een groot deel van de regio ligt het openbare leven dinsdag stil door een algemene staking waartoe verschillende vakbonden hadden opgeroepen. Duizenden demonstranten zijn de straat opgegaan. Metrostations zijn buiten gebruik en het verkeer op de zes grote snelwegen rondom de stad is ontregeld.

Hoofdkwartier

Een grote groep demonstranten heeft zich verzameld bij het hoofdkwartier van de in Spanje regerende Volkspartij. Volgens afspraak proberen brandweermannen te bemiddelen en staan ze letterlijk tussen de protestanten en de politie in.

De protesten zijn officieel tegen het politie-optreden tijdens het door de rechter verboden referendum van afgelopen zondag, maar ze lijken ook een manifestatie te worden voor onafhankelijkheid. Ook tegenstanders van Catalaanse afscheiding willen dinsdagmiddag de straat opgaan.

Door het optreden van de politie raakten zondag bijna negenhonderd mensen gewond. Het referendum in Catalonië voor onafhankelijkheid was illegaal. Eerder zette het constitutioneel hof in Spanje een streep door het referendum, maar het Catalaanse regiobestuur ging door met de omstreden volksraadpleging. Ruim 2,2 miljoen Catalanen gingen naar de stembus en 90 procent van hen stemde voor onafhankelijkheid.

Nee-stemmers

Daarbij moet worden vermeld dat veel nee-stemmers thuisbleven, omdat zij geen nut zagen in het referendum. Want als Catalonië de onafhankelijkheid uitroept, erkent de Europese Unie die niet. Brussel bleef zondag en ook een groot deel van maandag stil over het optreden van de Spaanse politie.

Ook FC Barcelona doet mee aan de staking, hoewel de roemrijke voetbalclub vandaag geen wedstrijd speelt. Zondag speelde de club een wedstrijd in de Spaanse Liga, tegen Las Palmas. Om een statement te maken, speelden de stervoetballers de wedstrijd omringd door 99.000 lege stoelen. Normaal gesproken zit stadion Camp Nou bomvol.