Turken en Koerden met elkaar op de vuist in Antwerpen

30 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Turkije Foto: AFP

De Belgische stad Antwerpen was zondag, net als vrijdag, het toneel van een massale vechtpartij. Turken en Koerden gingen elkaar te lijf met stokken en staven en ook de politie werd bekogeld. Burgemeester Bart De Wever had geen goed woord over voor de relschoppers.

Hij sprak van een ‘geïmporteerd buitenlands conflict’, iets ‘waartegen wij zeer hard zullen blijven optreden, want dat gedrag staat haaks op de vrijheid van meningsuiting die wij in onze stadsgemeenschap koesteren’.

De Wever vaardigt samenscholingsverbod uit

De burgemeester gaat binnenkort in gesprek om de gemoederen tussen de Turkse en Koerdische gemeenschappen in de havenstad (521.000 inwoners) tot bedaren te brengen. Hij vaardigde een plaatselijk samenscholingsverbod uit, dat minstens een week van kracht zal zijn. Op die manier kan de politie groepjes potentiële amokmakers uiteendrijven.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens de politie verzamelden zich zondag aan het eind van de middag, begin van de avond zo’n honderd mensen voor een café aan de Brederodestraat. Voor de deur van deze uitspanning begonnen de personen luidkeels ‘Ya Allah, bismillah, Allah akbar’ en ‘dood aan de PKK!’ te scanderen, schrijft de Belgische krant De Morgen.  Toen de politie arriveerde werd deze aangevallen en bekogeld met tafels en stoelen. Agenten hielden drie mensen aan. Een politieman raakte gewond.

Problemen begonnen met een PKK-bus

Het geweld laaide een aantal uur later weer op, waarbij de politie opnieuw moest ingrijpen. Agenten overmeesterden een man met een Turkse vlag. De problemen begonnen toen een bus van de PKK – de verboden Koerdische terreurorganisatie – vrijdag door een buurt reed waar veel Turkse Belgen wonen.

De Turkse autoriteiten voeren in eigen land een verbeten oorlog uit tegen Koerdische extremisten. Spanningen tussen beide bevolkingsgroepen die voortvloeien uit dit decennialange conflict blijven dus niet beperkt tot Turkije zelf.

Erdogans knokploegen in Nederland: wie zijn zij?