Turkije

Turkse jets werpen bommen af op PKK in Noord-Irak

27 september 2017

De Turkse luchtmacht heeft een doel bestookt in het noorden van Irak. Daarbij kwamen volgens Ankara dertien vermoedelijke leden van de verboden Koerdische PKK-beweging om het leven.

‘Door een luchtaanval in het noorden van Irak zijn dertien gewapende leden van een separatistische terreurorganisatie geneutraliseerd. Zij troffen voorbereidingen voor een aanslag,’ luidt de verklaring van Turkije.

De Turkse autoriteiten verwijzen met die term in de regel naar de PKK, met wie een bloedige oorlog wordt uitgevochten. Veel PKK-leden zijn uitgeweken naar Noord-Irak, waar de Koerden autonomie hebben. Turkije voert al langer luchtaanvallen uit op de PKK-basis in het noorden van Irak.

Massaal voor onafhankelijkheid

De spanningen in de regio zijn groot, nadat de Koerden in Noord-Irak in hun referendum massaal voor onafhankelijk stemden. Vierend gingen zij de straat op, maar Irak, Turkije en Iran zijn ze ziedend. De Turkse en Iraakse strijdkrachten begonnen onlangs al aan gezamenlijke oefeningen in het grensgebied. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dreigde de Noord-Iraakse Koerden met hongersnood als zij niet zouden inbinden.

De Iraakse autoriteiten hebben inmiddels opdracht gegeven het internationale vliegverkeer naar de Koerdische gebieden te laten stilleggen. Er mogen met ingang van vrijdagmiddag geen internationale vluchten meer landen op de luchthavens van Erbil en Sulaimaniya. De Iraakse luchtvaartautoriteit zei vliegtuigmaatschappijen te hebben geïnformeerd over dat besluit. Daarop lieten onder meer Flydubai en het Libanese Middle East Airlines (MEA) weten daar gehoor aan te zullen geven. De overwinning van het ja-kamp betekent niet dat Iraakse Koerden zich direct proberen af te scheiden. Ze willen naar eigen zeggen onderhandelen met Bagdad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.