Geredde Canadees: Vrouw verkracht en kind gedood tijdens gijzeling Afghanistan

14 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van Caitlan Coleman (L) en Joshua Boyle (R) tijdens hun gevangenschap - Foto: AFP

Het Amerikaans-Canadese gezin Boyle dat in 2012 in Afghanistan werd ontvoerd door een aan de Taliban gelieerde groep, is weer in Canada. Joshua Boyle, Caitlan en hun drie kinderen arriveerden vrijdag (lokale tijd) in Toronto, na eerder deze week te zijn bevrijd door het Pakistaanse leger.

Het leger hoorde van de Amerikanen dat de gijzelaars naar Pakistan waren gebracht, meldt de Canadese regering.

Gevangengenomen tijdens reis door Afghanistan

Ze werden deze week in het noordwesten van Pakistan bevrijd, vlakbij de grens met Afghanistan. De Amerikanen beschuldigen Pakistan er al geruime tijd van niet genoeg op te treden tegen het Haqqani-netwerk.

Het netwerk heeft hetzelfde doel als de Taliban: het verdrijven van de door Amerika gesteunde regering in Kabul. Wel hebben de twee groepen een andere organisatiestructuur.

Het echtpaar Boyle verdween vijf jaar geleden tijdens een backpackersreis in Afghanistan. Ze vielen vermoedelijk in handen van het zogenaamde Haqqani-netwerk, dat banden heeft met de Taliban. Coleman was op dat moment zwanger. De drie kinderen werden allemaal in gevangenschap geboren.

Verkracht door een cipier

‘Het is natuurlijk van het grootste belang voor mijn gezin dat we een veilig onderkomen kunnen vinden waar onze kinderen die het wel hebben overleefd, zich thuis voelen,’ sprak Boyle tijdens een korte persverklaring op Pierson International Airport in de Canadese stad. Hij las zijn verklaring met kalme stem op van een briefje. De Amerikaanse Coleman was niet aanwezig bij de verklaring.

Volgens Boyle hebben de Taliban – die hij zelf aanduidde als het Islamitische Emiraat van Afghanistan – vorig jaar een onderzoek ingesteld, waaruit is geconcludeerd dat de misdaden tegen zijn gezin zijn gepleegd door leden van Haqqani. Volgens Boyle werd zijn vrouw verkracht door een cipier, onder supervisie van een commandant en met hulp van zijn chef.

Familieleden van Boyle en Coleman zouden herhaaldelijk zijn gevraagd waarom het stel had besloten om in een dergelijk gevaarlijk gebied te gaan backpacken, vooral gezien de zwangerschap van Coleman. Volgens Boyle waren ze daar om ‘dorpelingen die diep in het Taliban-gecontroleerd gebied wonen’ te helpen, gezien het ‘gebrek aan NGOs, hulpverleners en een regering’.

‘Als God dat wil, komt deze reeks stommiteiten op het graf van het Haqqani-netwerk te staan, aldus Boyle, die de Taliban oproept om de daders te straffen, en daarmee ‘gerechtigheid’ voor zijn familie te brengen.