Trump stuurt meer militairen naar Afghanistan, Taliban reageren snoeihard

22 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Donald Trump. Foto:AFP

De Amerikaanse president Donald Trump benadrukt graag dat hij een America First-politiek wil voeren, maar ontkomt er toch niet aan om mogelijk duizenden extra militairen naar Afghanistan te sturen. De radicaal-islamitische Taliban waarschuwen de Amerikanen in een snoeiharde reactie voor een ‘heilige oorlog’.

Trump kondigde de extra troepeninzet maandag (lokale tijd) aan in een tv-toespraak. ‘De Verenigde Staten zullen overwinnen!’ zei hij in een toelichting op zijn besluit.

Snelle uittocht uit Afghanistan is ‘onacceptabel’

De Amerikaanse president denkt dat een snelle uittocht uit het land ‘zowel voorspelbaar als onacceptabel is’ en laat weten dat hij zich er door zijn militaire adviseurs van heeft laten overtuigen in Afghanistan te blijven. Koste wat het kost wil hij ‘een machtsvacuüm’ en een ‘vrijplaats voor terroristen’ voorkomen. Volgens bronnen in het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, en in het Witte Huis gaat het om zo’n vierduizend soldaten. Trump noemde zelf geen aantallen.

De Taliban hebben Trump gewaarschuwd dat ze ‘tot de laatste snik een heilige oorlog zullen voeren’ tegen de Amerikaanse militairen in Afghanistan. De verklaring is een reactie op Trumps toespraak.

‘We zijn nog lang niet oorlogsmoe en we zullen blijven vechten zolang er Amerikaanse militairen in Afghanistan zijn. We zullen ze angst aanjagen,’ liet een Taliban-woordvoerder weten.

Tijdens zijn verkiezingscampagne stelde Trump diverse keren dat de oorlog in Afghanistan te veel geld en Amerikaanse levens kost. Op dit moment zijn er 8.400 Amerikaanse militairen in het land.