EU: geen enkele investering meer in Noord-Korea

16 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un op Japanse televisie. Foto: EPA

Nieuwe sancties opgelegd door de Europese Unie gaan verder dan ooit tevoren. Iedere investering in de Noord-Koreaanse economie is uit den boze en omstreden werkvergunningen voor Noord-Koreanen worden niet meer vernieuwd.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken waren maandag in Brussel eensgezind over Noord-Korea. Per direct wordt een reeks nieuwe sancties aangekondigd tegen het communistische regime onder leiding van Kim Jong-un. Zo komt er een olie-embargo en mag er op geen enkel wijze meer worden geïnvesteerd in de economie van Noord-Korea. Hiervoor waren alleen de wapenindustrie en de mijnbouw uitgesloten van investeringen.

Het gaat om relatief kleine bedragen. Noord-Korea is vooral afhankelijk van China voor de in- en uitvoer van goederen. Toch doen ook Nederlandse bedrijven in beperkte mate handel met Noord-Korea, bijvoorbeeld in textiel – een van Noord-Korea’s grootste exportproducten.

Dwangarbeiders
Ook gaat een streep door de verblijfsvergunningen van Noord-Koreaanse arbeiders in Europa. Met name in Polen en Malta werkt een aantal Noord-Koreanen, bijvoorbeeld in de bouw. Het grootste deel van het geld dat ze verdienen, gaat naar Pyongyang. De al afgegeven verblijfsvergunningen – in Polen in totaal 2.783 – zullen niet meer worden verlengd.

Tevens gaat het maximale geldbedrag dat naar een Noord-Koreaan kan worden overgemaakt, omlaag van 15.000 naar 5.000 euro. De Europese ministers vrezen dat het geld wordt doorgesluisd naar de overheid, die het zou gebruiken om ‘illegale nucleaire programma’s’ in stand te houden.

Maar helpen sancties?
Europa is vooralsnog relatief onzichtbaar in de kwestie met Noord-Korea. Met de laatste sanctieronde volgt de EU opnieuw vooral het voorbeeld van de Amerikanen en de Verenigde Naties, die eerder al soortgelijke beperkingen oplegden. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zijn strengere sancties ‘de meest effectieve manier om Pyongyangs illegale en agressieve acties te bestrijden’.

Federica Mogherini, EU-buitenlandchef, zei maandag te hopen dat de sancties de Noord-Koreanen naar de onderhandelingstafel dwingen. Maar het geïsoleerde regime zei eerder op de dag al dat het voorlopig geen trek heeft in gesprekken met het Westen. Eerst, zo stelde een Noord-Koreaanse woordvoerder tegen CNN, wil het land over een raket beschikken die de oostkust van Amerika kan bereiken.