Duitse verkiezingen

Ook Merkel wil af van Turkse EU-toetreding

04 september 2017

De Duitse bondskanselier Angela Merkel laat het EU-lidmaatschap van Turkije definitief los: ‘Ik zal mijn standpunt met mijn Europese collega’s bespreken. Hopelijk zijn we het eens, zodat we de toetredingsgesprekken kunnen stopzetten.’

Het kan ook verkiezingsretoriek zijn, want Merkel (CDU) deed haar uitspraken zondagavond tijdens een verkiezingsdebat met haar rivaal Martin Schulz (SPD).

Eerste en enige debat

Daarop verklaarde Schulz hetzelfde te gaan doen als hij wordt verkozen tot bondskanselier. Merkel wil het pre-toetredingsgeld van de Europese Unie voor Turkije nog niet schrappen, Schulz wel.

Gesprekken over een eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie begonnen al in 2005, maar liggen al maanden nagenoeg stil vanwege de aanstaande machtsuitbreiding van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Merkel en Schulz debatteerden zondagavond voor de eerste en enige keer bijna 90 minuten lang in aanloop naar de Duitse parlementsverkiezingen op 24 september. Schulz is de voornaamste tegenstander van Merkel, al loopt haar CDU ruimschoots voor in de peilingen. De twee politici debatteerden zondagavond onder meer over verhoging van de pensioenleeftijd, de tolkwestie en immigratie.

In de steek gelaten

Schulz beschuldigde Merkel ervan dat zij in 2015 fouten heeft gemaakt bij de aanpak van de migratiecrisis, door haar beslissingen niet te coördineren met haar Europese collega’s. Merkel liet op grote schaal migranten het land binnen, terwijl bijvoorbeeld de Hongaarse premier Viktor Orbán de grenzen sloot, aldus Schulz. ‘Toen is de fout gemaakt onze Europese buren er niet bij te betrekken, maar ze met voldongen feiten te confronteren. Daarom nemen de Hongaarse premier Orbán en de Poolse premier Kaczynski hun verantwoordelijkheid niet en laten ze ons, de Duitsers, van wie ze veel geld krijgen, in de steek.’

De grootste Duitse tv-zender ARD hield na afloop van het debat een peiling over wie kiezers de winnaar vonden. De meerderheid vond Merkel het meest overtuigend, en concreter op verschillende thema’s. Hetzelfde resultaat kwam naar voren uit een peiling van de eveneens publieke zender ZDF. Als Merkel de verkiezingen wint, begint ze aan haar vierde ambtstermijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.