Barnier doet ‘onnozele’ uitspraken over Brexit, vinden Britten

03 september 2017Leestijd: 2 minuten
Brexit-onderhandelaars Barnier en Davis na hun gesprekken donderdag - Foto: AFP

Brexit-hoofdonderhandelaar Michel Barnier van de Europese Unie (EU) kwam ‘een beetje onnozel over’ toen hij zei dat er geen grote vooruitgang is gemaakt bij de gesprekken, sneert de Britse minister David Davis. Volgens hem zijn er wel degelijk sprongen gemaakt.

Barnier zei na de laatste gespreksronde donderdag dat er geen belangrijke vorderingen zijn gemaakt. Maar volgens Davis, de namens het Verenigd Koninkrijk onderhandelt over uittreding van zijn land uit de Europese Unie, is over een aantal belangrijke onderwerpen wel degelijk overeenstemming bereikt.

Onder druk voor geld

Zo zou er een akkoord zijn over onder meer ziektekostenverzekeringen voor Britten die in EU-lidstaten wonen. Ook zouden de EU en de Europese Commissie de Britten verder onder druk zetten om de financiële scheidingspapieren te tekenen. ‘Het is een opzet om ons onder druk te zetten voor geld. Daar gaat dit over – ze proberen tijd te winnen om ons te laten betalen,’ zei Davis zondagochtend in The Andrew Marr-show op de BBC. ‘Als ik eerlijk ben, kwam het nogal onnozel over omdat er duidelijk wel dingen zijn die we hebben bereikt,’ aldus Davis.

Toen hem werd gevraagd wie er precies onnozel overkwam, krabbelde hij terug: ‘Niet zozeer Barnier, maar de (Europese, red.) Commissie. Ik mag hem graag, ik ken hem al twintig jaar. Maar de Commissie plaatst zichzelf in een dommige positie wanneer wordt gesteld dat er niets is bereikt.’

Toekomstige handelsrelatie

De spanningen tussen de Britten en de EU over de Brexit, en vooral over wat de Britten bij de uittreding zouden moeten betalen, lopen de laatste tijd hoog op. De EU wil per se dat er eerst overeenstemming is over de Brexit-rekening voordat er wordt gesproken over toekomstige handelsbetrekkingen. Geen flexibele houding, vinden de Britten op hun beurt.

‘Wij prioriteren de mensen, en niet het proces,’ zei Davis zondag. ‘Wat zij riskeren, is dat ze het proces belangrijker vinden dan de mensen.’ Eerder verschenen berichten dat de Britse premier Theresa May inmiddels bereid zou zijn om de scheidingsrekening van bijna 50 miljard euro te betalen. ‘Compleet onwaar,’ zei Davis. Barnier heeft nog niet op de uitspraken van Davis gereageerd.