Politie Rome verjaagt krakende migranten van plein, en krijgt ferme kritiek

25 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
De politie moest waterkanonnen inzetten tegen de demonstrerende migranten - Foto: AFP

De Italiaanse politie heeft donderdag een plein in Rome moeten schoonvegen. Zo’n 100 migranten protesteerden sinds zaterdag op het Piazza Indipendenza nadat ze opdracht hadden gekregen om een naburig kraakpand te verlaten.

Ze verbleven daar al geruime tijd. Agenten in gevechtstenue verjoegen de migranten met behulp van een waterkanon en wapenstok, meldt persbureau ANSA. Ook probeerden ze de toegang tot het Piazza dei Cinquecento te blokkeren.

Rellerige sfeer

Het plein Piazza Indipendenza ligt dichtbij het Termini-station, het centraal station van Rome. Het protest werd gevoerd door zo’n 400 Eritreeërs, onder wie asielzoekers met een verblijfsvergunning. Ze reageerden schreeuwend op de politie, en probeerden terug te slaan. Er ontstond een rellerige sfeer.

Het plein lag vol met matrassen, omvergetrokken afvalbakken en kapotte plastic stoeltjes. Aan het kantoorgebouw vlakbij, waar al vijf jaar honderden krakers wonen, hangt een spandoek met de tekst: ‘We zijn vluchtelingen, geen terroristen’ in het Italiaans. Volgens verklaringen van de politie hebben de asielzoekers – die dus legaal in het land mogen verblijven – door de gemeente geboden huisvesting geweigerd.

‘Buitensporig geweld’

Het politieoptreden kreeg flinke kritiek te verduren. De agenten worden beschuldigd van buitenproportioneel geweld. Maar volgens de politie hadden de demonstranten busjes met pepperspray bij zich, en werden agenten met stenen en flessen bekogeld.

Het doet denken aan de taferelen in Calais, vorig jaar tijdens de ontruiming van het beruchte migrantenkamp The Jungle. Tijdens de rel op het Piazza Independenza donderdag zijn twee mensen opgepakt. Een van hen werd opgepakt terwijl hij een interview gaf aan de zender LA7 TV.