buitenland

Verkrachting en brandstichting: ontruiming Calais verliep niet vlekkeloos

27 oktober 2016Leestijd: 3 minuten

Migranten die het nu nog in hun hoofd halen naar Calais te reizen, worden niet meer geregistreerd en naar officiële opvangcentra gebracht. De stad en het departement Pas-de-Calais, die verantwoordelijk waren voor het vervoer en de doorverwijzing van de 6.000 bewoners van het migrantenkamp de Jungle, hebben dat proces gesloten.

Eerder deze week lieten Franse autoriteiten al weten een harde kern van migranten te vrezen die mogelijk overblijft en zal weigeren het kamp te verlaten. Ook zijn ze bang dat ze vertrekken, en zich dan gaan vestigen in de landelijke gebieden rondom Calais.

Creatie van ‘tweede Jungle’ moet worden voorkomen

‘Het is niet de rol van Calais om de migranten van heel Europa op te vangen,’ zegt Fabienne Buccio, prefect van het departement Pas-de-Calais donderdag. Terwijl de laatste bussen met migranten vertrekken naar zo’n 450 andere centra in Frankrijk, zouden zich alweer nieuwe asielzoekers hebben gemeld die vanuit Calais naar Groot-Brittannië willen. Deze mensen wordt gevraagd zich ‘te verspreiden’, om de totstandkoming van een tweede Jungle te voorkomen.

In de gebieden rondom Calais patrouilleren politieagenten en gendarmes, alert op de vorming van nieuwe kampen. Op een vijftigtal plekken rondom de havenstad wordt gepatrouilleerd.

‘We hebben plekken die zich lenen voor krakers geïdentificeerd en houden ze in de gaten,’ zegt politiechef Philip Zanelli. Hij noemt onder meer verlaten pakhuizen, leegstaande huizen en braakliggende terreinen.

Angst voor resterende migranten

De vrees voor zo’n 2.000 resterende migranten die mogelijk nieuwe kampen op zullen zetten, en opnieuw illegaal de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken bestaat nog steeds.

Vertrekkende migranten en activisten zouden woensdag tenten en hutten in brand hebben gestoken, waardoor een groot deel van het kamp in rook opging. De autoriteiten zijn intussen de laatste restanten van het kamp op aan het ruimen, en verwachten dat het maandag klaar is.

Buiten Calais blijft het echter lastig voor de politie om alle plekken waar migranten zich mogelijk vestigen in de gaten te houden. Migranten uit de Jungle zwerven volgens autoriteiten nog altijd in de regio rond. ‘We kunnen geen exact aantal noemen, maar er zijn nog veel meer migranten dan in Calais,’ aldus Zanelli. De politie heeft naar eigen zeggen nog geen nieuwe kampen of pogingen daartoe gezien.

De ontruiming van het kamp is overigens niet geheel vlekkeloos verlopen. Terwijl een aantal migranten beweert te zijn neergeschoten in en om de Jungle tijdens de ontruiming, maakt de Franse openbaar aanklager melding van de groepsverkrachting van een jonge vrouw door vijf mannen tijdens de ontruiming, schrijft de Britse krant The Telegraph. De vrouw is onderzocht door een arts, maar vanwege een taalbarrière is het lastig een verklaring uit haar te krijgen.

Aangezien De Jungle vol zat met voornamelijk jonge mannen, liepen vrouwelijke bewoners een vergroot risico op verkrachting, aanranding en ander seksueel geweld. Naast de jonge vrouw, zou vorige week ook een tolk-vertaler zijn verkracht onder bedreiging van een mes. De daders daarvan zijn waarschijnlijk mensensmokkelaars, denken Franse autoriteiten, die nu mogelijk naar Parijs zijn gevlucht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.