migratie

‘Italië betaalt extremisten om migranten in Libië te houden’

26 augustus 2017

De Italiaanse autoriteiten worden ervan verdacht om extremistische milities in Libië om te kopen, om de migrantenstroom naar het land te stoppen. Italië ontkent de aantijging in alle toonaarden.

Tot voor kort werd er nog druk gesmokkeld vanaf de kust van Zawiya, Libië meldt Middle East Eye vrijdag. Maar die smokkel lijkt daar tot stilstand te zijn gekomen.

Gedragscodes voor reddingsmissies

Bovendien komen er veel minder migranten aan op de Italiaanse kust dan voorheen. Nu gaan er beschuldigingen rond dat de Italiaanse autoriteiten extremistische milities – waaronder terreurbeweging Islamitische Staat (IS) –  betaalt om migranten ervan te weerhouden de oversteek te maken. Italië ontkent de beschuldiging.

Volgens Italië heeft de daling van aankomende migranten juist te maken met een gedragscode die onlangs werd geïmplementeerd. Daarin staat onder meer opgenomen dat de Italiaanse politie aanwezig moet zijn op boten van NGOs die reddingsmissies voor migranten uitvoeren op de Middellandse Zee, om mensensmokkel in bedwang te houden. Ook wordt er gepatrouilleerd in internationale wateren. De code is door sommige NGOs wel getekend, maar anderen keren zich fel tegen de regels.

Sinds het afzetten van dictator Muammar Khaddafi verkeert Libië in chaos. Er is in het land geen centraal bestuur. De twee grootste groepen zijn de door de Verenigde Naties gesteunde regering in het westen, en in het oosten een regering onder leiding van het leger. Grote delen van de kust zijn in handen van gewapende milities.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.