Saudi-Arabië laat model in zomerkleding weer vrij

19 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Saudi-Arabië Foto: Snapchat/Screenshot

Khulood, het Saudische model dat dinsdag door de religieuze politie werd opgepakt omdat ze was gefilmd in een rokje en topje, is weer vrijgelaten. Er wordt geen klacht tegen haar ingediend.

Dat meldt althans het Centrum voor Internationale Communicatie van Saudi-Arabië.

Orthodox pelgrimsdorp

Khulood verscheen in een Snapchat-video, waarin te zien was hoe ze door een fort loopt op een van de meest orthodoxe plekken van het streng-islamitische koninkrijk: Ushaiger, een eeuwenoud pelgrimsdorp ten noordwesten van de hoofdstad Riaad. In de video loopt ze op witte gympen over straat, met losse haren, een ontbloot middenrif en een zonnebril. Ushaiger ligt in de regio Najd, waar veel van de meest conservatieve bewoners van het wahabitische koninkrijk zijn geworteld.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Haar outfit is voor westerse begrippen niet opmerkelijk. Maar vrouwen in Saudi-Arabië worden verplicht een abaya te dragen, een loszittend islamitisch gewaad. Over het algemeen dragen vrouwen ook een niqaab of andere vorm van gezichtsbedekking.

Haar arrestatie zorgde voor onrust: de angst bestond dat ze gestraft zou worden met zweepslagen, of erger. Saudiërs reageerden op hun beurt woest op de video van de vrouw.

Ze zou volgens de Saudische verklaring dinsdagavond al zijn vrijgelaten na een aantal uur verhoor. Saudi-Arabië meldt tevens dat de video is gepubliceerd zonder dat zij het wist, en dat ze met een mannelijke ‘voogd’ op de heilige plek was. Het is daarmee nog niet bekend wie de video dan wel heeft geüpload, of waarom.

Beperkende wetten voor vrouwen

In december hield de Mutawa een vrouw aan die in Riaad werd gefotografeerd in een lange zomerjurk en een jas. Ook zij droeg geen islamitische sluier. Toen de foto online verscheen, eisten Saudische mannen op sociale media de executie van de vrouw.

De vrouw, een jonge student die Malak Al Shehri wordt genoemd (vermoedelijk een pseudoniem), werd gearresteerd op verdenking van ‘het openlijk bespreken van verboden relaties met mannen’, omdat op de achtergrond van de foto een aantal onbekende mannen staat. Als straf kreeg Al Shehri zweepslagen.

De foto van Al Shehri wakkerde eind vorig jaar opnieuw het debat aan over de rechten en plichten van vrouwen in het conservatief-islamitische Saudi-Arabië. Vrouwen krijgen zware straffen als ze zich niet aan de strenge kledingvoorschriften houden. Ze worden ook zeer beperkt in hun vrijheden door de zogenoemde ‘mannelijke voogdijwetten’.

Mannelijke familieleden van vrouwen moeten toestemming geven als vrouwen willen solliciteren of reizen. Activisten die zich verzetten tegen deze wet, zeggen dat de voogdijregels ‘vrouwen tot slaven’ maken.