Saudi-Arabië

Saudische vrouw gearresteerd die zomerse kleding droeg in video

18 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Een jonge vrouw die werd gefilmd in korte rok en topje, is gearresteerd door de religieuze politie in de Saudische hoofdstad Riaad. Saudiërs riepen de autoriteiten op haar aan te houden, nadat een video van de vrouw op internet werd verspreid.

In de video van slechts 6 seconden loopt de vrouw rond op een van de meest orthodoxe plekken van het streng-islamitische koninkrijk: Ushaiger, een eeuwenoud pelgrimsdorp ten noordwesten van de hoofdstad Riaad. Op witte gympen loopt ze over straat, met losse haren en een zonnebril.

De video verscheen eerst alleen op Snapchat, maar werd later op andere sociale media gedeeld. Ene Khulood zou de video hebben geüpload.

Religieuze politie

Vrouwen in Saudi-Arabië zijn verplicht een abaya te dragen, een loszittend islamitisch gewaad. Over het algemeen dragen vrouwen ook een niqaab of andere vorm van gezichtsbedekking.

Vermoedelijk arresteerde de religieuze politie – de Mutawa – de vrouw naar aanleiding van de video.

In december hield de Mutawa een vrouw aan die in Riaad werd gefotografeerd in een lange zomerjurk en een jas. Ook zij droeg geen niqaab of abaya. Toen de foto online verscheen, eisten Saudische mannen op sociale media de executie van de vrouw. De vrouw, een jonge student die Malak Al Shehri wordt genoemd (vermoedelijk een pseudoniem), werd gearresteerd op verdenking van ‘het openlijk bespreken van verboden relaties met mannen’, omdat op de achtergrond van de foto een aantal onbekende mannen staat. Als straf ontving Al Shehri zweepslagen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Strenge wetten voor vrouwen

De foto van Al Shehri wakkerde eind vorig jaar opnieuw het debat aan over de rechten en plichten van vrouwen in het conservatief-islamitische Saudi-Arabië. Vrouwen krijgen zware straffen als ze zich niet aan de strenge kledingvoorschriften houden. Ze worden ook zeer beperkt in hun vrijheden door de zogenoemde ‘mannelijke voogdijwetten’.

Mannelijke familieleden van vrouwen moeten toestemming geven als vrouwen willen solliciteren of reizen. Activisten die zich verzetten tegen deze wet, zeggen dat de voogdijregels ‘vrouwen tot slaven’ maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.