Opgestapte ambassadeur Amerika speelde centrale rol in Rusland-kwestie

23 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Na bijna tien jaar stapt Sergej Kisljak (66) op als Russisch ambassadeur in Washington. Opvallend, want Kisljak speelt een centrale rol in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

De Russische ambassade bracht het nieuws zondag naar buiten. Zaakgelastigde Denis Vladimirovitsj Gonchar neemt het stokje voorlopig van Kisljak over. Anatoli Antonov wordt getipt als opvolger. De 62-jarige politicus is momenteel onderminister van Buitenlandse Zaken.

Niet alleen Trump gegijzeld door grote affaire. Deze presidenten werden ook opgeslokt >>

Spil in het web

De timing van het ontslag van Kisljak is opmerkelijk. Al maanden berichten Amerikaanse media over de banden tussen Rusland en het team van de Amerikaanse president Donald Trump. Momenteel lopen verscheidene onderzoeken naar de beschuldigingen. De afgelopen weken kwamen steeds meer berichten naar buiten over onder anderen Donald Trump Jr.

Kisljak was de spin in het web, zo bleek de afgelopen maanden. Vlak na Trumps inauguratie stapte diens veiligheidsadviseur Michael Flynn noodgedwongen op, omdat hij vicepresident Mike Pence niet had geïnformeerd over zijn contact met Kisljak.

Kisljak sprak met Sessions

Flynn was ook aanwezig bij een gesprek tussen Kisljak en Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner. In de Trump Tower deed Kushner het voorstel een geheim communicatiekanaal in te richten tussen het team van Trump en het Kremlin.

Kisljak kwam vrijdag opnieuw in het nieuws. Dagblad The Washington Post meldde dat hij contact had met de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions. Kisljak lichtte Moskou in over de gesprekken, waarin zaken werden besproken ‘die voor het Kremlin van belang zijn’.

Vóór de berichtgeving ontkende Sessions nog dat hij contact had gehad met de Russen. Trump Jr., Kushner en Trumps campagneleider Paul Manafort moeten volgende week verantwoording afleggen voor de Senaatscommissie die onderzoek doet naar de zaak.

Trump kampt met Ruslandschandaal: dit zijn alle hoofdrolspelers

Congres wil strengere sancties

De vermeende Russische bemoeienis tijdens de verkiezingen heeft er ook voor gezorgd dat het Congres zaterdagavond besloot de sancties tegen Rusland te verlengen en te verscherpen. Republikeinse en Democratische vertegenwoordigers werden het eens over een nieuw pakket maatregelen. Het Congres zal naar verwachting volgende week meer informatie geven over de sancties.

Na het besluit van het Congres zijn alle ogen gericht op president Trump. Het is de vraag of hij zijn vetorecht inzet om aanscherping van de sancties te voorkomen. Trump zei naar aanleiding van een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin tijdens de G20-top in Hamburg dat hij de relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten wil verbeteren.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!