Juncker zegt sorry voor zijn uitspraak ‘belachelijk Parlement’

06 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Het Europees Parlement in Straatsburg - Foto: AFP

Een mea culpa van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Hij schreef Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, een brief waarin hij zijn excuses aanbiedt voor het feit dat hij ‘zijn geduld verloor’ tijdens het debat over het voorzitterschap van Malta afgelopen dinsdag.

Tijdens dat debat waren maar 30 van de 750 parlementariërs aanwezig. Reden voor Juncker om het Europees Parlement als ‘belachelijk’ te betitelen.

Felle woordenwisseling

Juncker hekelde vooral dat de europarlementariërs ‘massaal aanwezig zouden zijn’ als ze de kans kregen om terug te blikken op het voorzitterschap van bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Omdat het voorzitterschap van een klein en minder relevant land werd besproken, was er weinig animo voor het debat.

‘Dat er maar dertig parlementsleden zitten, is genoeg om aan te geven dat het Parlement niet serieus is. Het is een belachelijk Parlement,’ riep Juncker met drukke handgebaren. Tajani reageerde fel op de woorden van Juncker. ‘Sla een andere toon aan, alsjeblieft,’ zei hij eerst. ‘En laat eens respectvol gedrag zien. Het is niet de taak van de Commissie om het Parlement te controleren, maar andersom. We zijn echt niet belachelijk, alsjeblieft zeg!’

‘Ongemakkelijke waarheid’

Luttele uren na deze publieke woordenwisseling zouden Juncker en Tajani bij elkaar zijn gekomen. Toen overhandigde Juncker Tajani zijn excuusbrief, bevestigt Alexander Winterstein, woordvoerder van de Europese Commissie, tegenover Politico.

‘Beste Antonio, neem me niet kwalijk dat ik mijn geduld verloor vanochtend. Ik verontschuldig me voor dit incident. Je weet hoeveel respect ik heb voor het Parlement,’ schreef Juncker in het Frans. ‘Juncker is een vriend van het Europees Parlement,’ zegt Commissie-woordvoerder Winterstein. ‘Vrienden zijn er soms om je de ongemakkelijke waarheid te vertellen. Dat is wat de heer Juncker heeft gedaan.’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Nadat de twee mannen elkaar onder vier ogen hadden gesproken, was de zaak wat Tajani betreft afgedaan. De voorzitter van het Parlement zou de brief van Juncker vervolgens in een besloten bijeenkomst met fractievoorzitters op woensdag hebben voorgelezen.