Juncker hekelt leeg EP: ‘Belachelijk parlement’

04 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

De forse kritiek van Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker valt niet goed bij Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement. Toen maar dertig van de 750 europarlementariërs aanwezig waren bij een debat over het voorzitterschap van Malta, noemde Juncker het parlement ‘belachelijk’.

De voorzitter van de Commissie was in het Europees Parlement om terug te blikken op het Maltese voorzitterschap. Enkele dagen geleden nam Estland het over als voorzitter van de Europese Unie. Hij trof alleen een grotendeels leeg parlement aan.

‘Belachelijk parlement’

Juncker hekelt vooral dat de europarlementariërs ‘massaal aanwezig zouden zijn’ als ze de kans kregen terug te blikken op het voorzitterschap van bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Omdat het voorzitterschap van een klein en minder relevant land wordt besproken, was er weinig animo voor het debat.

‘Dat er maar dertig parlementsleden zitten, is genoeg om aan te geven dat het parlement niet serieus is. Het is een belachelijk parlement,’ riep Juncker met felle handgebaren.

Als snel werd de politicus op de vingers getikt door Tajani, de voorzitter van dat ‘belachelijke’ parlement. ‘Sla een andere toon aan, alsjeblieft,’ zei Italiaan eerst. ‘En laat eens respectvol gedrag zien. Het is niet de taak van de Commissie om het parlement te controleren. We zijn echt niet belachelijk, alsjeblieft zeg!’

Kritiek op europarlementariërs

De afgelopen jaren hebben europarlementariërs veel kritiek gekregen omdat sommige leden van het parlement bij weinig debatten aanwezig zijn. UKIP blijkt de meest ‘luie’ partij, terwijl Ierse parlementariërs ervan langs kregen, omdat Ierland hekkensluiter van alle landen blijkt.

Een Ierse europarlementariër kwam onder vuur te liggen, omdat hij had aangegeven dat ‘zijn familie uiteindelijk op de eerste plaats komt’, ter verdediging van het feit dat hij maar sporadisch in Brussel komt.