Conflict laait op: Moskou wil Amerika straffen

28 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Poetin en trump op de G20-top - bron:AFP

Het Kremlin reageert op de nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland. De Verenigde Staten moeten diplomatiek personeel naar huis halen en enkele door diplomaten gebruikte gebouwen in Moskou sluiten.

Vanaf 1 september mogen er maximaal 455 Amerikaanse diplomaten in Rusland verblijven. Vanaf 1 augustus mogen twee Amerikaanse opslagfaciliteiten in Moskou niet langer worden gebruikt. Dit meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in reactie op de nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland.

Afgelopen week stemde zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden voor nieuwe sancties tegen Rusland. De Amerikaanse president Donald Trump moet de wet nog ondertekenen; hij kan er ook zijn veto over uitspreken. De Russen reageren alvast met tegenmaatregelen.

De kans dat Trump de sancties afwijst door een veto is klein. De steun voor het wetsvoorstel is zo groot dat het Amerikaanse Congres een eventueel veto van Trump kan wegstemmen. Hiervoor is een tweederde meerderheid nodig. Het wetsvoorstel werd met 98 van de 100 stemmen bijna unaniem aangenomen.

Rusland niet geraakt door sancties

Niets nieuws

Diplomatiek personeel naar huis sturen, is geen ongewone maatregel. Afgelopen jaar wees toenmalig president Barack Obama meerdere Russische diplomaten uit. De betrokken diplomaten werden verdacht van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen door middel van hacks. Daarnaast sloot de Amerikaanse overheid twee gebouwen die door Russische diplomaten werden gebruikt. De Amerikanen verdenken de Russen ervan dat zij deze gebouwen gebruikten voor het uitvoeren van de hacks.

Rusland ontkent vooralsnog iets te maken te hebben met de hacks. Trump heeft beloofd de twee gebouwen terug te geven. Dit is vooralsnog niet gebeurd.

Dieptepunt

De Russische sancties zijn een nieuw dieptepunt in de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland. De Amerikaanse president hoopte na zijn verkiezing een nieuwe start te maken in de bilaterale relatie.  Het Amerikaanse Congres lijkt het op dit punt niet eens met Trump. De nieuwe sancties leiden juist tot een slechtere relatie tussen beide landen.

Europa slachtoffer nieuwe Amerikaanse sancties 

Alhoewel de sancties breed worden gedragen in het Amerikaanse Congres, zijn andere landen kritisch. De EU is tegen, de sancties zijn een gevaar voor Europa. Door de sancties komen de Russische energieleveranties aan Europa in gevaar. Europa is sterk afhankelijk van deze leveranties voor zijn energievoorziening.

De Russische president Vladimir Poetin zei afgelopen donderdag dat de nieuwe sancties illegaal zijn en een typisch voorbeeld van politieke hysterie. Hij zegt voorlopig af te wachten en hoopt dat de Amerikanen bijdraaien, maar voegt eraan toe dat hij niet eeuwig kan wachten. Op een zeker moment zal Rusland met een vergelding komen. Beperking van de Amerikaanse diplomatieke staf in Rusland lijkt de eerst stap te zijn.

Sergey Ryabkov, plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, bevestigde vandaag dat Rusland het er niet bij laat zitten: ‘Indien nodig zal Moskou maatregelen nemen die de Verenigde Staten tot bezinning brengen.’ Dit betekent dat Moskou bereid is verder te gaan dan alleen het terugbrengen van het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!