Rusland

Europa slachtoffer nieuwe sancties

25 juli 2017

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt vandaag naar verwachting in met een wetsvoorstel dat nieuwe sancties tegen Rusland mogelijk maakt. De nieuwe sancties hebben grote gevolgen voor president Trump, die de banden met Rusland juist wil aanhalen, maar ook voor Europa. Dat heeft laten weten tegen het wetsvoorstel te zijn.

Het wetsvoorstel maakt strengere sancties tegen Rusland, Iran en Noord-Korea mogelijk. Het doel is Rusland (opnieuw) te straffen voor de annexatie van de Krim in 2014 en voor de vermeende inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van afgelopen jaar.

Ook verzet uit Brussel

De nieuwe wet is president Trump een doorn in het oog. De Amerikaanse president wil de banden met Rusland juist aanhalen. Hij heeft de mogelijkheid om de wet tegen te houden met een veto, maar vanwege het onderzoek naar banden van zijn campagneteam met Rusland, ligt een veto gevoelig.

Niet alleen president Trump is kritisch, ook de Europese Commissie is tegen het wetsvoorstel. Het zou grote invloed kunnen hebben op een stabiele energievoorziening aan Europa. De nieuwe sancties kunnen ook de bedrijven treffen die zijn betrokken bij de exploitatie van pijpleidingen uit Rusland, zoals Nord Stream-2. Dergelijke pijpleidingen zijn voor Europa van groot belang voor de energievoorziening.

Afhankelijk van Russische gas

Aardgas: Rusland laat EU links liggen en kiest voor Turkije

De Russische pijpleidingen worden gebruikt voor gastoevoer naar Europa. Europa is sterk afhankelijk van gas voor energieopwekking en centrale verwarming en Rusland voorziet in het merendeel van de Europese gasbehoefte.

Uit het rapport van het Clingendael International Energy Programma  blijkt dat Nederland voor ongeveer 10 procent afhankelijk is van Russisch gas. Voor andere EU-landen ligt dit percentage veel hoger. In Duitsland komt meer dan 40  procent van het gas uit Rusland, in Griekenland en Polen ligt dit percentage tegen de 70 procent. Noordelijke en Oost-Europese landen zijn zelfs volledig afhankelijk van Russisch gas.

De Amerikanen worden ervan beticht hun eigen gasexport te willen bevorderen via sancties. Sinds de grote investeringen in de winning van schaliegas zijn de Verenigde Staten niet langer een importeur, maar een exporteur van gas. Nieuwe sancties zouden kunnen inhouden dat de Amerikanen de Russen als gasleverancier gaan vervangen.

‘Eigen gewin’

Russische economie amper geraakt door sancties

Dit is tegen het zere been van de Europese Unie. Sancties gebruiken voor eigen gewin kan niet.

De Europese Unie werkt aan een reactie op het Amerikaanse wetsvoorstel, met als leidraad dat Europese ondernemingen geen nadeel mogen ondervinden van de sancties. Mocht dit toch gebeuren, dan zal de EU tegenmaatregelen nemen om de effecten te neutraliseren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.