Rusland

Honderden arrestaties bij demonstratie Moskou

12 juni 2017

Bij protesten in Moskou is de Russische oppositieleider Aleksej Navalny vandaag opnieuw gearresteerd. Volgens ooggetuigen werden er vandaag meer dan honderd arrestaties verricht, waarbij de Russische politie gebruik maakte van traangas.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Dit meldt de Britse krant the Guardian. Navalny riep vorige week op tot een demonstratie tegen de corruptie binnen de Russische regering. Hij werd door de Russische politie gearresteerd toen hij zijn huis verliet om naar het protest te gaan.

Volgens de autoriteiten is het protest niet verboden, mits er geen vlaggen en spandoeken worden vertoond. Navalny is echter strafbaar omdat hij de locatie en het tijdstip op het laatste moment veranderde. De vrouw van Navalny liet op het sociale medium Twitter weten dat haar man was opgepakt, en riep demonstranten op door te gaan met het protest.

 

De demonstratie ging vervolgens gewoon door.  In de loop van de middag stroomde de Tverskaja vol, een belangrijke verkeersader in Moskou dat naar het Rode Plein leidt. De protesten worden gehouden op een dag dat de Russen de straat op gaan ter ere van de Russische constitutie. Op straat worden tal van historische gebeurtenissen nagespeeld. De politie greep vervolgens op meerdere plaatsen in, en verrichte honderden arrestaties.

Documentaire over Medvedev

In maart bracht Navalny het onroerend goed van de Russische premier Dimitri Medvedev in kaart, door middel van een documentaire. Medvedev zou volgens Navalny voor miljarden euro’s aan onroerend goed bezitten, terwijl zijn salaris iets meer dan een ton per jaar bedraagt. De verontwaardiging was groot bij het publiek, en het leidde tot grote protesten.

In alle grote Russische steden werd toen gedemonstreerd tegen corruptie, er kwamen tienduizenden mensen op af. In lange tijd waren de aantallen niet zo hoog. Navalny zelf werd toen ook opgepakt. Hij werd twee weken vastgehouden door de politie.

Navalny is advocaat. Hij wist zich afgelopen jaren te manoeuvreren tot de grootste criticus van de Russische president Vladimir Poetin. Volgend jaar wil hij meedoen aan de Russische verkiezingen. Hij wordt gezien als de meest concrete uitdager van Vladimir Poetin.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.