Waar op zomervakantie – en waar echt niet?

05 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Een vrouw met traditionele klederdracht in Funchal, Madeira Bron: ANP

Door de enorme drukte in populaire Europese vakantieoorden zoeken veel mensen hun heil elders. Elsevier Weekblad zet een aantal verfrissende, nog onontdekte bestemmingen voor u op rij.

Zagreb, Kroatië
Kroatië wint al jaren aan populariteit als vakantiebestemming, maar Zagreb wordt vaak over het hoofd gezien. De Kroatische hoofdstad telt zo’n 1 miljoen inwoners en ligt op slechts anderhalf uur vliegen van Schiphol. Het centrum, vol gebouwen uit de Habsburgse tijd (1867-1918), is compact en gezellig. Zagreb kent nog geen toeristendrommen, maar wel een autovrij centrum en vriendelijke bevolking. Bovendien zijn de horecaprijzen er laag.

Madeira, Portugal
Madeira is een Portugees eiland op 500 kilometer van het vasteland van Marokko. De vlucht vanaf Schiphol duurt ongeveer drieënhalf uur. Het eiland kent een spectaculaire flora en fauna. Steile groene bergen, helder water, dolfijnen en – met een beetje geluk – spot u er ook walvissen.

Madeira heeft in de zomer een aangenaam subtropisch klimaat met temperaturen tussen de 23 en 25 graden. Het eiland is een onontdekte parel: niet extreem toeristisch, maar toch levendig en gezellig.

Reykjavik, IJsland
Het is misschien niet de eerste bestemming die bij u opkomt, toch heeft Reykjavik veel te bieden, ook in de zomer. IJsland ligt op drie uur vliegen van Nederland. In Reykjavik zijn tal van bijzondere restaurants, winkels en attracties. Daarnaast dient Reykjavik als startpunt voor het ontdekken van de spectaculaire natuur. Denk ook aan baden in geisers of warm zeewater, een bezoek aan een vulkaan en een walvisexcursie.

Vermijd deze bestemmingen in de zomer!
Hoewel toerisme een lucratieve inkomstenbron is voor veel landen, ziet de lokale bevolking van diverse bestemmingen de toeristen liever komen dan gaan. De volgende steden dreigen ten onder te gaan aan het massatoerisme:

Barcelona, Spanje
In Barcelona zijn inmiddels wetten aangenomen om het toerisme in te dammen. Barcelona, een stad met 1,6 miljoen inwoners, trekt jaarlijks 32 miljoen (buitenlandse) bezoekers. De lokale bevolking klaagt over dronken en asociale toeristen, extreme drukte en een gebrek aan nachtrust. Door de opkomst van Airbnb is het aantal toeristen nog verder toegenomen en dreigt er een woningtekort. Geregeld ontstaan er conflicten tussen de lokale bewoners, toeristen en het stadsbestuur.

Venetië, Italië
Venetië kan de toestroom van toeristen niet meer aan en daarom mogen er geen nieuwe hotels meer worden gebouwd. Veel oorspronkelijke inwoners hebben de stad verlaten. In 1980 telde het historische centrum nog 120.000 inwoners,  tegenwoordig nog maar 55.000. Jaarlijks trekt de stad 22 miljoen toeristen. Om het historische karakter van de stad te beschermen, is er een verbod ingesteld op nieuwe fastfoodrestaurants.

Santorini, Griekenland
Het idyllische Santorini met de kerkjes met blauwe koepels staat voor veel mensen symbool voor Griekenland. Ook dit eiland dreigt ten onder te gaan aan zijn eigen succes. Het kleine Santorini heeft een bevolking van ongeveer 19.000 inwoners en trok vorig jaar bijna 800.000 bezoekers, vooral in de zomer. De Griekse autoriteiten hebben inmiddels een toeristenlimiet ingevoerd.

Santorini, Griekenland Bron: Wikipedia