Amerika

Noord-Koreaanse geldstromen geblokkeerd

30 juni 2017

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan twee Chinese staatsburgers en twee Chinese bedrijven. Volgens Washington zijn de personen en bedrijven onder meer betrokken bij witwassen en bij het nucleaire programma van Noord-Korea.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zegt dat de sancties zijn bedoeld om Noord-Korea financieel te treffen. ‘We volgen de geldstromen en vervolgens blokkeren we ze,’ aldus Mnuchin.

Dekmantelfirma’s en smokkel

Washington richt zich vooral op de Bank of Dandong, die Pyongyang toegang verschaft tot Amerikaanse en internationale financiële markten. De bank zou ook betalingsverkeer ter waarde van miljoenen dollars faciliteren, die worden gebruikt ter financiering van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

De twee Chinese staatsburgers zijn Sun Wei en Li Hong Ri. Sun is werkzaam voor de Noord-Koreaanse Foreign Trade Bank, Li runt dekmantelfirma’s voor bedrijven die (heimelijk) zakendoen met het stalinistische land.

Ook de rederij Dalian Global Unity Shipping krijgt sancties opgelegd, wegens de smokkel van luxegoederen van China naar Noord-Korea, tegen de regels van de Verenigde Naties in.

Verdachte bedrijven

De regering-Trump zegt dat de sancties niet zijn gericht tegen China. Onlangs presenteerde Washington een lijst met dertig verdachte Chinese bedrijven aan Beijing. De Chinezen beloofden actie te ondernemen tegen de bedrijven, maar dat ging de Amerikanen niet snel genoeg.

China zit nu in een lastig parket, omdat talloze Chinese bedrijven – bewust of onbewust, via de dekmantelfirma’s – zakendoen met het regime in Pyongyang.

Lu Kang, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat China zich verzet tegen de sancties en wil dat de affaire wordt afgehandeld door de Verenigde Naties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.