‘Zwaarste VN-sancties ooit’ voor Noord-Korea: wat houden ze in?

02 maart 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea woensdag nieuwe sancties opgelegd. De straffen volgen op een kernproef en rakettest die de regering in Pyongyang respectievelijk in januari en februari uitvoerde.

De vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden unaniem voor de resolutie die van de hand van de Verenigde Staten en China kwam.

Raketlancering

Noord-Korea voerde begin januari een nucleaire test uit. Vervolgens lanceerde het regime van Kim Jong-un begin februari een raket, die volgens Amerikaanse inlichtingendiensten kernkoppen bevatte. Pyongyang houdt vol dat het slechts om een satellietlancering ging.

Het land staat al lange tijd onder sancties van de VN, maar nu komt er nog het volgende bij. Alle vracht van en naar Noord-Korea moet voortaan aan een inspectie worden onderworpen. Vroeger gebeurde dat alleen wanneer landen redelijkerwijs het vermoeden hadden dat er illegale goederen werden vervoerd. Daarnaast zijn zestien Noord-Koreanen, onder wie handelsgezanten in Syrië, Iran en Vietnam op een zwarte lijst van de VN geplaats.

Hetzelfde geldt voor twaalf Noord-Koreaanse bedrijven en instellingen. Een daarvan is de NADA, de organisatie die verantwoordelijk was voor de raketlancering in begin februari.

Atoomakkoord

Het moeten de zwaarste sancties worden die de VN het autoritaire regime ooit hebben opgelegd, zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power. Volgens Power worden ‘vrijwel alle hulpbronnen van Noord-Korea aangewend om zijn roekeloze zucht naar de ontwikkeling van massavernietigingswapens voort te zetten’.

Volgens haar is vooral de vrachtcontrole van groot belang bij het straffen van Noord-Korea. Het land is ‘meester in ontwijking, en zal dat nog altijd blijven doen, al wordt dat met de nieuwe sancties wel een stuk moeilijker,’ aldus Power.

Volgens anonieme diplomatieke bronnen is het uiteindelijke doel van de sancties om Noord-Korea, net als Iran eerder, te bewegen een atoomakkoord met het westen te sluiten. Iran sloot vorig jaar een deal met het westen, waarbij de economische sancties werden verlicht in ruil voor de inperking van de nucleaire ontwikkeling van het land.