Lukt het ex-vriend verkiezingswinst van Orbán te blokkeren?

28 juni 2017Leestijd: 3 minuten
Orbán en Simicska kennen elkaar van de middelbare school - Foto: AFP

Weerstand tegen de Hongaarse premier Viktor Orbán uit onverwachte hoek. Zijn voormalige beste vriend en multimiljonair Lajos Simicska wil voorkomen dat Orbán opnieuw de parlementaire verkiezingen wint, die voor volgend jaar op de planning staan.

Simicska en Orbán zaten bij elkaar op de middelbare school. Ook was hij een van de medeoprichters van Fidesz, de partij waar Orbán nu de scepter zwaait, en die al zeven jaar de macht heeft in Hongarije. De partij vindt zijn oorsprong in de collegebanken, waar Orbán, Simicska en een aantal andere medestudenten in 1988 de beweging oprichtten.

Maar nu heeft Simicska, eigenaar van een groot billboard-bedrijf, een aantal mediabedrijven en een bouwimperium, zijn steun uitgesproken voor de extreemrechtse Jobbik-partij, een concurrent van Orbán. Hij waarschuwt bovendien voor het ‘gevaar’ van de Fidesz-partij: ‘Die criminele bende moet weg. Als het Jobbik niet lukt om ze te verslaan, dan lukt het niemand’.

Simicska is meer dan 25 jaar betrokken geweest bij de Fidesz-partij. Gedurende die tijd is hij vrijwel compleet uit het oog van de media gebleven. Hij was voornamelijk verantwoordelijk voor de financiële kant van de partij: zo zorgde hij voor fondsenwerving, en richtte hij een aantal mediabedrijven op die met de partij in verband gebracht werden.

Protesten tegen Orbán

In de Hongaarse volksmond wordt de rivaliteit tussen de twee mannen spottend ‘de Orbán-Simicska-oorlog’ genoemd. Orbán verliest aan steun bij de bevolking De partij Jobbik is vooral bij conservatieve stemmers een geduchte tegenstander voor Orbán. Conservatieve Hongaren vinden hem te zwak.

Ook heeft hij geen steun van jongeren: die vinden hem weer niet liberaal genoeg. De afgelopen tijd waren de straten van Boedapest het toneel van een aantal anti-Orbán-protesten. Daarnaast wordt Fidesz geplaagd door een reeks aan corruptieschandalen.

Hoewel Orbán zichzelf binnen de Europese Unie altijd heeft gepresenteerd als ferme criticus van het Europese migratiebeleid, waaronder de omstreden asielquota, vinden veel Hongaren dat hij niet genoeg doet om vluchtelingen buiten de deur te houden. Jobbik is daar nog een stukje extremer in dan Fidesz: de partij flyert onder meer met teksten over migranten als: ‘U werkt, zij stelen’. Die partij wordt gefinancierd door miljonair Simicska. Bovendien stelt hij zijn billboards – die over het hele land verspreid zijn – beschikbaar voor campagnes van Jobbik. De campagne wil Jobbik profileren als partij van het volk. Migratie, corruptiebestrijding en lonen zijn een aantal stokpaardjes van de partij.

Steun voor Fidesz-partij daalt

De partij van Orbán daalt de laatste tijd in de peilingen, volgens peilingssite Median: in de huidige peilingen heeft de partij slechts de steun van 31 procent van de bevolking, ten opzichte van 37 procent in het begin van het jaar. Daarnaast zijn er veel zwevende kiezers in Hongarije: ongeveer 30 procent van de Hongaren zou niet weten op wie te stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Orbán laat het niet allemaal over zijn kant gaan. In juni begon de Hongaarse FIOD bijvoorbeeld nog een onderzoek naar het billboardbedrijf van Simicska, een actie die vermoedelijk niet op toeval is gebaseerd. Jobbik zelf ontkent ondertussen financiële steun te ontvangen van de voormalige vriend van Orbán. Wel zou hij op een aantal Jobbik-evenementen hebben gesproken, aldus de partij.