Migratie

Orbán vecht herverdeling aan bij Europees Hof

12 mei 2017

De Europese Commissie handelde in strijd met de wet door de 120.000 vluchtelingen in Griekenland en Italië naar rato te verdelen, vinden Hongarije en Slowakije. Beide landen  verdedigen deze week hun weigering om vluchtelingen op te nemen bij het Europese Hof van Justitie.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Van Hongarije wordt gevraagd om 1.300 vluchtelingen uit de kampen in Italië en Griekenland over te nemen, voor Slowakije gaat het om 800. Dat meldt Trouw. Beide landen vechten het besluit aan. Volgens Hongarije en Slowakije is de herverdeling een plan uit de hoge hoed van Brusselse eurocraten, die daarvoor geen verantwoordelijkheid hoeven af te leggen bij hun kiezers.

Hongarije grensland

Ook wil de Hongaarse premier Viktor Orbán Hongarije aangemerkt zien als grensland van de Europese Unie, omdat migranten via de Balkan naar Hongarije reisden. Door een hek te bouwen langs de grens met Servië zegt Orbán al meer dan genoeg te hebben bijgedragen aan de oplossing van de vluchtelingencrisis. Europees Commissaris voor Migratie, Dimitris Avramopoulos, dreigde eerder met boetes voor landen die zich niet aan de afspraken houden.

Een meerderheid van de EU-landen stemde in met de herverdeling van vluchtelingen in de EU, wat tot protest leidde van Hongarije, Slowakije, Roemenië en Tsjechië. Ook Oostenrijk en Polen voelen er vooralsnog weinig voor om vluchtelingen op te nemen.

Oostenrijk

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern wil een uitzondering voor zijn land bedingen, omdat Oostenrijk al meer dan voldoende vluchtelingen heeft opgenomen. Kern stelt voor dat andere landen asielzoekers uit Oostenrijk overnemen.

Op het hoogtepunt van de  vluchtelingencrisis in 2015 is afgesproken om 120.000 vluchtelingen naar rato over de landen van de Europese Unie te verdelen, om te voorkomen dat Griekenland en Italië overbelast raakten. Dit moet voor september 2017 zijn gebeurd. Sindsdien zijn zo’n 18.000 vluchtelingen over de landen verdeeld, rond 15 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.