Turkije

Beveiligers Erdogan aangeklaagd voor vechtpartij bij demonstratie in Washington

15 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse politie heeft twee verdachten gearresteerd vanwege de vechtpartij buiten de residentie van de Turkse ambassadeur in Washington. Tegen twaalf beveiligers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan die bij de ambassade op de vuist gingen met demonstranten is een aanklacht in gediend.

Elf mensen raakten gewond tijdens een gevecht dat uitbrak toen beveiligers afstevenden op de demonstranten. Koerdische demonstranten stonden met spandoeken en vlaggen vlak bij de ambassade, om tegen het bezoek van de Turkse president te protesteren.

Gaf Erdogan het bevel?

Uit analyse van de beelden bleek al gauw dat Erdogan mogelijk zelf de opdracht had gegeven om op de demonstranten af te gaan. De hoofd van zijn beveiliging spreekt kort met de president die in een auto zit. Daarna spreekt hij in een oortje, waarna de beveiligers knikken en vervolgens wegrennen, om later in te slaan op de demonstranten.

De vechtpartij voor de Turkse residentie in Washington ontstond toen Koerden voor de ambtswoning van de ambassadeur demonstreerden. De demonstranten droegen Koerdische vlaggen. Erdogans lijfwachten wilden het protest de kop indrukken. Vervolgens brak er een vechtpartij uit op het perceel voor de residentie.

‘Laaiend over Turks geweld’

De Amerikaanse Senator John McCain vindt dat de Turkse ambassadeur het land moet worden uitgezet. De oud-presidentskandidaat reageerde woedend op het geweld van de lijfwachten van Erdogan, die insloegen op Koerdische demonstranten.

 ‘Ik ben nog steeds laaiend over dit Turkse geweld. Ze zijn wel in de Verenigde Staten van Amerika. Dit is Turkije niet, of een derdewereldland!’ Er moeten diplomatieke consequenties volgen, vindt McCain. ‘De lijfwachten moeten worden vervolgd. De ambassadeur moet eruit worden gegooid.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.