Nerveuze EU-leiders ontvangen Trump in Brussel

25 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk met Donald Trump in Brussel - Foto: AFP

Donald Trump en zijn entourage zijn woensdagmiddag aangekomen in Brussel. Trump en zijn vrouw Melania werden daar onder meer ontvangen door de Belgische koning Filip en koningin Mathilde in het paleis in het centrum van de stad.

Direct na aankomst op woensdagmiddag had hij een ontmoeting met de Belgische premier Charles Michel. De gemeente Brussel, die niet onbekend is met de aanwezigheid van wereldleiders, heeft voor Trump extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Verschillende straten werden afgezet, en in het Europees kwartier in het centrum waren extra politieagenten op de been. Op verschillende plekken in de stad waren protesten tegen de komst van Trump georganiseerd.

2017-05-24 19:54:46 Protesters hold a banner as they take part in a demonstration againt the US president in Brussels on May 24, 2017. US President Donald Trump is on a two-day visit to Belgium, to attend a NATO (North Atlantic Treaty Organization) summit on May 25. / AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Demonstranten lopen door het centrum van Brussel – Foto: AFP

EU-leider nerveus over Trump

Wat staat er verder op de agenda voor Trump? Het belangrijkste is de NAVO-top met regeringsleiders en staatshoofden. Daarnaast spreekt hij met leiders van verschillende Europese instellingen.

Europese leiders en NAVO-ministers zijn mogelijk nerveus over de komst van Trump, gezien zijn kritiek op de Europese Unie en zijn herhaaldelijke eis aan leden om te voldoen aan de NAVO-norm. EU-buitenlandchef Federica Mogherini verklaarde woensdag dat Europese leiders zich niet zullen inhouden wat betreft het aankaarten van ‘discussiepunten’.

De strijd tegen terrorisme

Donderdagochtend spreekt hij met de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en met de baas van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Vervolgens heeft hij een ontmoeting met de president van het Europees Parlement Antonio Tajani. Vervolgens spreekt hij met de kersverse Franse president Emmanuel Macron.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Daarna volgt de NAVO-top. Daarbij wordt vooral gesproken over defensiebudgetten en de gezamenlijke strijd tegen het terrorisme, een onderwerp dat hij ook al besprak in Saudi-Arabië afgelopen weekeinde. Woensdagavond kondigde de NAVO aan zich als geheel bij de internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te voegen. Aangezien alle individuele lidstaten al lid waren van de coalitie, is deze stap vooral een symbolische handreiking naar Trump.

Naar verwachting zullen de regeringsleiders van de NAVO wel meer handreikingen doen naar Trump, nadat hij flinke kritiek uitte op het defensiebudget van de meeste NAVO-lidstaten. Hij hekelde herhaaldelijk het feit dat de Amerikanen steevast de hoogste bijdrage leveren aan de alliantie. Amerika is goed voor zo’n 70 procent van het NAVO-budget, en ook onder de regering van de voormalige president Barack Obama werden Europese lidstaten opgeroepen hun bijdrage op te schroeven.