NAVO ‘in staat van verwondering’ na Trump-interview

16 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Uitspraken van Donald Trump over de toekomst van de NAVO hebben geleid tot kopzorgen bij Europese leiders. Trump hintte erop dat hij de alliantie ‘overbodig’ vindt. Of hij echt af wil van de NAVO, is maar de vraag.

In een vraaggesprek met journalisten van BILD en The Times of London dat een uur duurde, besprak Trump allerlei zaken die te maken hebben met Europa. Over de NAVO somde hij drie redenen op waarom de alliantie ‘overbodig is geworden’. Volgens Trump is de NAVO verouderd (‘het is vele, vele jaren geleden ontworpen’), oneerlijk (‘landen betalen niet wat ze zouden moeten betalen’) en heeft het gefaald in de strijd tegen terrorisme.

Trump voorspelt: meer landen gaan EU verlaten

Tegelijkertijd zei Trump in hetzelfde interview dat de NAVO ‘belangrijk voor me is’. ‘Ik kreeg veel kritiek te verwerken toen ik zei dat NAVO overbodig was. Zo’n twee dagen: daarna begonnen ze te zeggen dat ik gelijk had.’

Verwondering en onrust in Europa
Ondanks dat de aankomend president geen concrete plannen had voor de alliantie, wordt in Brussel angstig gereageerd. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, die maandag vergaderde met NAVO-chef Jens Stoltenberg, wilde kwijt dat ze Trumps opmerkingen ‘hebben ontvangen met bezorgdheid’. Over het algemeen heeft het interview ‘gezorgd voor verwondering en onrust’, aldus Steinmeier, en niet alleen in Brussel. De Duitse bondskanselier Angela Merkel reageert dat Europeanen ‘hun lot in eigen handen hebben’. 

Het is niet de eerste keer dat Trump het nut van de NAVO in twijfel trekt. Tijdens de campagne zei hij verscheidene keren dat andere lidstaten meer geld moeten stoppen in de NAVO, iets waartoe Stoltenberg zei bereid te zijn. Amerika betaalt 70 procent van alle kosten en dat moet veranderen, vindt Stoltenberg.

Noodplannen
Achter de schermen zijn medewerkers van NAVO bezig met scenario’s waarbij Amerika alle troepen uit Europa terugtrekt, meldde Der Spiegel eerder.

Geen van de andere NAVO-lidstaten kan zo’n klap opvangen, maar er is wel het plan om alle lidstaten één procent meer van het bbp te laten bijdragen. ‘Maar niemand weet of dat genoeg zal zijn,’ aldus een Duitse NAVO officier.