Baltimore slaat alarm: aantal moorden onbeheersbaar

02 mei 2017Leestijd: 2 minuten
De politie van Baltimore onderzoekt een door kogels doorzeefde auto Bron: ANP

De Amerikaanse stad Baltimore beleeft de bloedigste periode in zijn geschiedenis. De politie kan de geweldsexplosie niet aan en slaat alarm bij de federale overheid.

Verhoudingsgewijs werden er nooit eerder zo veel moorden gepleegd in Baltimore: de teller staat dit jaar al op 108. Het aantal moorden, schietpartijen en overvallen liet dubbele groeicijfers zien: er waren 23 procent geweldsdelicten meer.

24 uur per dag gemonitord

Ter vergelijking: in heel 2016 werden in Nederland – een land met ruim 17 miljoen inwoners – 109 mensen vermoord. Na de eerste vier maanden van dit jaar staat Baltimore, een stad met zo’n 600.000 inwoners, al bijna even hoog als Nederland in het hele afgelopen jaar.

Catherine Pugh, burgemeester van Baltimore, schakelt de hulp in van de federale overheid. De ATF – afkorting van: The Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives – is een operatie begonnen om illegale vuurwapens in de stad op te sporen. Vermoedelijk zal ook de recherchedienst FBI de lokale politie te hulp schieten.

Ook Chicago wordt geteisterd door een moordgolf. In 2016 werden 785 mensen doodgeschoten. Dit jaar kwamen er al bijna 200 mensen om door moord, meer dan duizend mensen raakten gewond bij schietpartijen. De stad heeft speciale meldkamers ingericht die probleemwijken 24 uur per dag monitoren. Daarnaast neemt Chicago de komende twee jaar 1.000 extra agenten aan.

Problemen in de zwarte gemeenschap

Zowel in Baltimore als Chicago zijn (jonge) Afro-Amerikanen oververtegenwoordigd onder de daders én de slachtoffers van moord. De meesten komen om bij schietpartijen. De zwarte inwoners van probleemwijken klagen over de invloed van straatbendes, maar houden ook de eigen gemeenschap verantwoordelijk.

Er heerst een cultuur waarin praten met de politie uit den boze is. Jongeren die zich dure spullen kunnen veroorloven zonder baan, worden niet aangesproken door familieleden. Volgens oud-president Barack Obama zijn de afwezige vaders de kern van het probleem.

Hoewel een aanzienlijk deel van de moorden gerelateerd is aan criminaliteit, vallen er ook veel onschuldige slachtoffers. Zo zijn er ouderen, kleuters en zelfs baby’s omgekomen bij schietpartijen tussen criminelen.