Labour onder vuur: ‘Corbyn blokkeerde decennialang antiterreurmaatregelen’

28 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Na de aanslag in Manchester van afgelopen maandag gaan de Britse verkiezingen opeens vooral over veiligheid. De regerende Conservatieve Partij ziet haar kans schoon, en pakt oppositieleider Jeremy Corbyn aan.

Terroristische groeperingen zijn een lastig onderwerp voor Labour onder marxist Jeremy Corbyn. In het verleden noemde hij organisaties als Hamas en Hezbollah ‘vrienden’. Vorig jaar zei hij spijt te hebben van die opmerkingen.

Tevens weigert Corbyn de voormalige Ierse terreurgroep IRA (Iers Republikeins Leger) te veroordelen. De schaduwminister van Binnenlandse Zaken – en vertrouweling  van Corbyn – Diane Abbott lag zondag in een politiek praatprogramma onder vuur vanwege haar opmerkingen in het verleden over de IRA.

Veiligheid en kapsels

Abbott hoort tot de partijtop van Labour. De prominente leden van de partij zijn veelal ultralinkse vertrouwelingen van Corbyn. Elke Britse nederlaag – in Noord-Ierland – moet worden gevierd, zei Abbott eind jaren zeventig. Ze verdedigde haar opmerking met een bizarre metafoor: ‘Vroeger had ik ook een gave afro,’ aldus de Labour-politicus. ‘Mijn standpunten zijn veranderd, net als mijn haarstijl.’

De Conservatieve minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, haalde uit naar Abbott. ‘Ik heb ook wel eens een ander kapsel gehad. Maar de manier waarop ik het Britse volk wil beschermen, is nooit veranderd.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Conservatieven maken er bovendien dankbaar gebruik van dat zowel Corbyn, Abbott als schaduwminister van Financiën John McDonnell de afgelopen decennia steevast tegen antiterreurmaatregelen hebben gestemd. Corbyn houdt vol dat de antiterreurwetgeving in veel gevallen contraproductief was: ‘Zij had het omgekeerde effect.’ Corbyn wees er overigens terecht op dat ook premier Theresa May en Brexit-minister David Davis destijds als parlementariërs tegen een aantal antiterreurmaatregelen stemden.

Veiligheid in nieuw partijprogramma

Minister van Defensie Michael Fallon zei zondag dat Corbyn waarschijnlijk een aantal antiterreurmaatregelen zal terugdraaien. ‘Een ding is duidelijk, onder Corbyn zullen de Britten een stuk minder veilig zijn.’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Mogelijk staat veiligheid centraal in het nieuwe partijprogramma van de Conservatieven. The Sunday Times bericht dat de partij van May opnieuw met een manifesto komt, na ophef over de eerste versie van het partijprogramma. De Conservatieven lagen onder vuur vanwege een maatregel die ‘dementietaks’ wordt genoemd. De partij besloot het voorstel in te trekken.

Ook in het nieuwe partijprogramma wordt May naar voren geschoven als degene die het Verenigd Koninkrijk na de Brexit moet gaan leiden. Onder Britse kiezers is de premier populairder dan haar partij. Met de focus op het ‘sterke en stabiele’ leiderschap van May, hopen de Conservatieven in juni op een historische verkiezingswinst.