Trump en EU-landen stellen andere prioriteiten op G7-top

27 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Trump tijdens de G7-top in Sicilië - Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump noemt de strijd tegen terrorisme de belangrijkste kwestie tijdens de G7-top op Sicilië.  ‘Terrorisme staat boven aan de lijst.’

Dat schrijft hij zaterdag op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Punten van verschil

De Europese deelnemers betitelen klimaatverandering en migratie als de meest dringende problemen. Maar juist op die punten zijn er grote verschillen van perspectief met de Amerikanen. Die verschillen konden tijdens de top niet worden overbrugd. Op Twitter schreef Trump dat hij volgende week beslist of hij het klimaatakkoord van Parijs zal steunen. Over dit akkoord denken de Europese landen anders dan Amerika.

Trump meldde ook dat veel NAVO-bondgenoten hun bijdragen aan de alliantie al beginnen op te schroeven, twee dagen nadat de president hen opdroeg meer geld uit te geven aan defensie. ‘Het geld begint binnen te stromen, de NAVO zal veel sterker worden,’ aldus Trump op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Sancties tegen Rusland

In de slotverklaring gebruikt de G7 bovendien ferme taal tegen Rusland. De G7-landen dreigen met meer sancties als Rusland het vredesakkoord van Minsk niet uitvoert. Dat akkoord gaat over het conflict in Oost-Oekraïne.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

‘Sancties kunnen worden afgebouwd als Rusland aan zijn verplichtingen heeft voldaan,’ aldus de verklaring. ‘Maar we zijn ook bereid verdere beperkende maatregelen te nemen, om de kosten voor Rusland te verhogen, als de situatie dat vereist.’

De inspanningen om een oplossing te vinden in het conflict tussen de pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen lopen al jaren op niets uit. Door de annexatie door Rusland van de Krim is Rusland uit de toenmalige G8 gezet, waarna de G7 overbleef. G7-landen Frankrijk en Duitsland proberen al tijden te bemiddelen in het conflict, maar zonder veel succes.