Zo reageert Britse oppositie op vervroegde verkiezingen

18 april 2017Leestijd: 2 minuten
Corbyn Foto: EPA

Westminster staat op zijn kop nu de Britse premier Theresa May op 8 juni vervroegde verkiezingen heeft aangekondigd. Hoewel Labour, de grootste oppositiepartij, waarschijnlijk veel parlementszetels zal verliezen, reageert Labour-leider Jeremy Corbyn opgewekt.

Labour pleit zelf al maanden voor vervroegde verkiezingen, zogeheten snap elections. ‘Ik ben blij met het besluit van de premier om het Britse volk de kans te geven voor een regering te stemmen die prioriteit geeft aan het belang van de meerderheid,’ aldus Labour-leider Corbyn in een verklaring.

‘Regering heeft gefaald’

Volgens de marxistische politicus heeft Labour haar standpunten duidelijk uitgezet, en biedt de linkse partij ‘een effectief alternatief voor een regering die heeft gefaald bij het wederopbouwen van de economie, een regering die alleen maar bezuinigt en de levensstandaard van de Britten verlaagt.’

Corbyn keldert al weken in de peilingen en onder zijn radicale koers doet ook de Labour-partij het slecht bij veel Britten. Zelf heeft hij er alle vertrouwen in. ‘Ik kijk ernaar uit iedereen te laten zien dat Labour een partij is die opstaat voor het volk van Groot-Brittannië.’ Corbyn rept niet van de Brexit.

Volgens de Schotse Nationalistische Partij (SNP) doet May juist een poging om de macht van haar Conservatieve Partij in het parlement te vergroten. ‘Het lijkt erop of ze de kans grijpt om alle oppositie de kop in te duwen, nu de Labour-partij in een onoplosbare chaos verkeert.’

‘Rampzalige harde Brexit’

SNP-leider Nicola Sturgeon zegt dat zij Schotland wil beschermen tegen ‘een Conservatieve Partij die haar macht wil uitbreiden, Groot-Brittannië naar rechts trekt en zich richt op een harde Brexit’. Onlangs zegevierde Sturgeon, die tevens premier van Schotland is, nog in Edinburgh: het Schotse parlement stemde voor een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid.

Tim Farron, leider van de eurofiele Liberaal Democraten, roept de Britten op ‘deze kans te grijpen om de koers van ons land te veranderen’. In een reactie schrijft de politicus: ‘Als je een rampzalige harde Brexit wil voorkomen, en wil dat Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de interne markt, als je een open, tolerant en verenigd Groot-Brittannië wil, is dit je kans. Alleen de Liberaal Democraten kunnen een Conservatieve meerderheid voorkomen.’