#Brexit

Juncker met mes tussen de tanden naar Londen voor Brexit-gesprek met May

21 april 2017Leestijd: 2 minuten

Theresa May ontvangt volgende week Jean-Claude Juncker in Westminster. De voorzitter van de Europese Commissie wil met de Britse premier de uitgangspositie voor de Brexit-onderhandelingen bespreken. Uit gelekte documenten blijkt dat de Commissie extreem strenge eisen stelt aan het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Gewapend met een ‘plan van benadering’ vertrekt Juncker naar Londen. De echte onderhandelingen over het Artikel 50-proces heeft May tactisch uitgesteld door vervroegde verkiezingen aan te kondigen, maar de Europese Unie (EU) wil haar uitgangspositie nu al duidelijk maken aan de Conservatieve regering.

Europese rekening en bemoeienis

Een van de belangrijkste en schrijnendste eisen die de Commissie stelt, is dat de Britten de inmiddels beruchte scheidingsrekening betalen – en wel in euro’s. De EU heeft van meet af aan stellig volgehouden dat de Britten moeten worden gestraft voor het verlaten van de Europese Unie. Er moet volgens Brussel een voorbeeld worden gesteld om andere EU-lidstaten af te schrikken, zodat de drempel voor het verlaten van de Unie hoger wordt.

De Commissie zet daarnaast alles op alles om de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk te beschermen. Ook saillant is de constatering dat het Verenigd Koninkrijk, als het aan de EU ligt, nog lang niet af is van het Europees Hof. Britse media meldden donderdag nog dat een einde aan de bemoeienis van het hof een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van May wordt in de aanloop naar de verkiezingen.

Opdracht voor Barnier

De uitgangspunten staan niet in steen gebeiteld. Alle 27 EU-lidstaten moeten akkoord gaan met een volledig eisenpakket van de Raad van Europa. De eisen van de Commissie worden dan opgenomen in de algemene uitgangspunten van de EU. De EU komt eind april bijeen voor een speciale Brexit-top.

Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar namens de EU, wacht een ondankbare taak. Brussel erkent dat de deze week aangekondigde verkiezingen de positie van May waarschijnlijk zullen versterken. De Conservatieven kunnen waarschijnlijk hun macht uitbreiden in Westminster. Verzet van de oppositie tegen bepaalde concessies die May in Brussel moet doen, wordt zo in de kiem gesmoord.

In Brussel kijken EU-politici met argusogen naar Londen. Volgens de huidige peilingen zijn de Conservatieven veel populairder dan de Labour-partij. Met een flinke meerderheid in het Lagerhuis kan May haar positie in Brussel versterken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.