‘Hitchcock-achtige plottwist’: EU reageert op plotse Britse verkiezingen

18 april 2017Leestijd: 2 minuten
May wil verkiezingen om verdeeldheid in Westminster te voorkomen - Foto: AFP

‘Een kans om te laten zien wat voor Brexit de Britten willen,’ en een ‘plottwist die niet zou misstaan in een Alfred Hitchcock-film’.  Europa reageert op de aankondiging voor snap elections van de Britse premier Theresa May.

De Britse verkiezingen hebben geen invloed op het schema van de onderhandelingen, benadrukt een bron binnen de Europese Commissie tegenover Sky News.

Sleutelrol voor Brexit

Politieke verdeeldheid kan een groot probleem zijn voor de Brexit-onderhandelingen, zei May eerder op dinsdag. Daarom vraagt ze het Lagerhuis om nieuwe verkiezingen.

De Brexit-onderhandelaar van de Europese Unie en leider van de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement Guy Verhofstadt reageert opgetogen: ‘De Britse verkiezingen zijn een interne aangelegenheid, maar het is zeker dat Brexit er een sleutelrol in speelt.’

‘Dit betekent dat er een kans is voor burgers uit het Verenigd Koninkrijk om te laten zien hoe zij de toekomstige relatie tussen hun land en de EU het liefste zien,’ aldus Verhofstadt.

EU-top over Brexit

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk reageert verbaasd op de beslissing van May. De snap elections zijn een Hitchcock-waardige Brexit-plottwist, aldus de voorzitter op Twitter. Volgens een woordvoerder van Tusk hebben de Britse verkiezingen geen invloed op plannen van de overige 27 EU-lidstaten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgende week wordt er in Brussel een top georganiseerd met de 27 regeringsleiders van de overige EU-landen om de Brexit-onderhandelingspositie te bepalen. May is daar niet bij aanwezig. Begin juni beginnen de gesprekken met de Britten.