‘Geen etnische zuivering onder moslims in Myanmar’

06 april 2017Leestijd: 2 minuten
De facto regeringsleider van Myanmar Aung San Suu Kyi Bron: ANP

Aung San Suu Kyi, Nobelprijswinnaar en feitelijk regeringsleider van Myanmar, ontkent etnische zuiveringen bij de religieuze groep Rohingya in Myanmar. Volgens Suu Kyi zijn er wel problemen met deze moslim-minderheid, maar is ‘etnische zuivering’ een te zware term.

In een interview met de BBC erkent Suu Kyi de ‘vijandelijkheden’ in de staat Rakine, gelegen in het westen van Myanmar, voorheen Birma. De staat is scherp verdeeld langs religieuze lijnen. Boeddhisten vormen er met ongeveer 56 procent de meerderheid. Daarnaast leeft er een aanzienlijke moslim-minderheid van zo’n 43 procent.

Keiharde antiterreuroperatie

In oktober 2016 vielen moslimterroristen drie militaire posten aan nabij de grens met Bangladesh, waarbij negen grenswachten uit Myanmar omkwamen. De  overheid reageerde met een keiharde antiterreuroperatie. Het leger zou willekeurig Rohingya hebben geëxecuteerd en moslimvrouwen hebben verkracht. Tienduizenden Rohingya sloegen op de vlucht, veelal naar buurland Bangladesh.

De overheid van Myanmar ziet de Rohingya als illegale migranten uit Bangladesh. De moslim-minderheid krijgt geen staatsburgerschap en is dus stateloos. De Rohingya zelf beweren af te stammen van Arabische handelaren en het gebied al zeker duizend jaar te bewonen.

Vooral radicale boeddhisten ageren tegen de moslimminderheid. Ma Ba Tha – oftewel de Patriottistische Associatie voor de Bescherming van Ras en Religie – stelt dat de Rohingya Myanmar willen islamiseren. Ma Ba Tha houdt moslims verantwoordelijk voor de wijdverbreide criminaliteit en ‘voor verkrachting’. Ook zouden de Rohingya zoveel mogelijk boeddhistische vrouwen willen trouwen.

Weinig sympathie

Suu Kyi komt steeds meer onder druk te staan. De Nobelprijswinnaar streed decennia tegen mensenrechtenschendingen in Myanmar, dat tussen 1962 en 2011 een militaire dictatuur was en waar het leger achter de schermen nog steeds aan de touwtjes trekt. Nu Suu Kyi deel uitmaakt van de regering, wordt zij ervan beschuldigd de vervolging van de Rohingya te negeren, iets wat zij zelf stellig ontkent.

Ook gevluchte Rohingya kunnen op weinig sympathie rekenen. In Bangladesh – waar tussen de 300.000 en 500.000 Rohingya zijn opgevangen – wil de overheid ruim 70.000 vluchtelingen dumpen op een onbewoond eiland: een kale, rotsachtige omgeving zonder enige voorzieningen. De autoriteiten in India willen 40.000 Rohingya-vluchtelingen terugsturen naar Myanmar.