buitenland

Myanmar werkt schoorvoetend mee aan oplossing bootvluchtelingen

29 mei 2015Leestijd: 3 minuten

Myanmar heeft vrijdag op een conferentie met Zuidoost-Aziatische buurlanden in Bangkok beloofd om meer te doen aan het vluchtelingenprobleem in de regio. De laatste tijd ontvluchten leden van de niet-erkende Rohingya-minderheid in gammele bootjes massaal het land.

Het land belooft de ‘mensenrechten beter te respecteren en te investeren in de economische ontwikkeling van gebieden waar veel van de migranten vandaan komen’. De Myanmarese regering beloofde meer banen, huizen en betere medische voorzieningen zodat het voor vluchtelingen onnodig wordt om op zoek te gaan naar een beter bestaan.

Het ad hoc congres werd op stel en sprong georganiseerd nadat Maleisië op dertig massagraven van (vermoedelijke) vluchtelingen stuitte bij de grens met Thailand.

Het was de eerste keer dat Myanmar aanwezig was bij een dergelijke conferentie: eerder werd het land niet uitgenodigd en weigerde het bovendien aanwezig te zijn uit protest tegen het gebruik van de term ‘Rohingya’. Myanmar zelf erkent de minderheid niet als zodanig en noemt ze ‘Bengalen’.

Voedselpakketten

Myanmar maakte de belofte op een conferentie met buurlanden als Thailand en Maleisië, die kampen met de gevolgen van het vluchtelingenprobleem. Duizenden migranten dobberen doelloos rond in de Golf van Bengalen en de Zee van Andaman in de hoop de Thaise, Maleisische en Indonesische kusten te bereiken.

Deze landen zitten echter niet op de vluchtelingen te wachten en stuurden ze dan ook eerder, voorzien van medische hulpmiddelen en voedselpakketten, weer terug de zee op. Inmiddels hebben 4000 migranten de landen wel veilig weten te bereiken.

Vermoedelijk drijven er nu nog 2000 rond. Naast de Rohingya-minderheid in Myanmar, stappen ook veel mensen uit Bangladesh op bootjes in de hoop de rijkere landen in de regio te bereiken.

Eerder ontkende het land nog dat het onderdrukken van de Rohingya een van de oorzaken was van het probleem. Nu lijkt Myanmar daarop terug te komen, maar zegt echter wel dat er meer landen schuld hebben.

‘Myanmar is niet het enige land dat grote vluchtelingenstromen veroorzaakt,’ zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens het congres. Vermoedelijk doelt hij hiermee op Bangladesh, een land dat veel mensen uit economische overwegingen proberen te ontvluchten.

Taskforce

De aanwezige landen hebben daarnaast afgesproken om meer te gaan doen tegen mensensmokkelaars in de regio. Een speciale mensensmokkel-taskforce moet een einde maken aan bendes die migranten verleiden huis en haard te verlaten. Met een informatiecampagne moeten de vluchtelingen worden gewaarschuwd voor de smokkelaars, zodat ze ervan weerhouden worden op een bootje te stappen.

Thailand startte al eerder met een zwaar offensief tegen mensensmokkelaars en weigerde alle boten aan land te laten. Vorige week besloten Maleisië en Indonesië als tijdelijke oplossing 7000 bootvluchtelingen op te nemen, op voorwaarde dat ze ook snel weer terugkeren naar hun land van herkomst. Ook gaf Thailand vrijdag de Verenigde Staten toestemming met spionagevliegtuigen over land en zee te vliegen om vluchtelingenboten op te sporen.

Toen het congres ten einde liep, kondigde de Myanmarese marine aan een vluchtelingenboot met maar liefst 727 opvarenden te hebben gegrepen. Aan boord waren minstens 45 kinderen. De marine heeft ze meegenomen naar een klein eiland ten zuiden van het land om hun ‘identiteit vast te stellen’. De nationaliteit van de opvarenden is onbekend, maar mariniers omschreven ze als ‘Bengalen’: dit kunnen dus zowel leden van de Rohingya-minderheid als mensen uit Bangladesh zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.