May vreest dat Schotten Brexit-onderhandelingen zullen dwarsbomen

14 maart 2017Leestijd: 2 minuten
De Britse premier Theresa May (L) vreest het plan van de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon (R) - Foto: AFP

De Britse premier wil Schotland geen toestemming geven voor een nieuw referendum over onafhankelijkheid. De timing is ‘beroerd’, vindt May. Ze is bovendien bang dat een nieuw referendum de onderhandelingen met de Europese Unie over een Brits vertrek uit de EU zal dwarsbomen.

May zou zich overvallen voelen door de plotse aankondiging van de Schotse premier Nicola Sturgeon, die maandag aangaf een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid te willen, meldt dagblad The Times.

Bij het Brexit-referendum in juni vorig jaar stemde een meerderheid van de Britse bevolking voor het verlaten van de Europese Unie, terwijl in Schotland en Noord-Ierland een overweldigende meerderheid tegen een Brexit was.

Steun voor Schotse onafhankelijkheid neemt toe

Volgens recente peilingen zou de steun voor onafhankelijkheid in Schotland zijn toegenomen. Sturgeon, leider van de Schotse Nationalistische Partij (SNP), wil daarom dat er eind 2018 of begin 2019 een nieuw referendum komt over Schotse onafhankelijkheid.

May stuurt aan op een harde Brexit – wat betekent dat de Britten ook de Europese interne markt en douane-unie verlaten. Schotland, dat veel exporteert naar de EU, wil hiervoor een uitzonderingspositie.

Of het tot een nieuw onafhankelijkheidsreferendum komt, wordt uiteindelijk door het Britse parlement in Londen besloten. May heeft daar de steun van de meerderheid, maar riskeert wel een constitutionele crisis als ze de Schotten geen nieuw referendum toestaat.

Eerder referendum bracht ‘nee’

De SNP zet zich al jaren in voor een onafhankelijk Schotland. In het Britse parlement, waarin de SNP ook is vertegenwoordigd, kregen de Schotse nationalisten steevast hetzelfde antwoord op vragen over een Schots referendum: dat gaat niet gebeuren.

In een eerder referendum in 2014 over onafhankelijkheid van Schotland, stemde de Schotse bevolking met een relatief ruime meerderheid (55,3 procent) tegen het verlaten van het Verenigd Koninkrijk. Toen was nog niet bekend dat er later ook een referendum over Brexit zou worden gehouden.

May meldt dinsdag bovendien dat het waarschijnlijk nog ten minste twee weken duurt voordat ze Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking stelt. Eerder werd gespeculeerd dat ze dat dinsdag zou doen. Onmiddellijk waren er geruchten dat Sturgeons aankondiging iets met de vertraging te maken heeft, een bewering die een woordvoerder van May ontkent.