buitenland

Geradicaliseerde moslim doodgeschoten op vliegveld Orly in Parijs

18 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Op de Parijse luchthaven Orly is zaterdag een man doodgeschoten toen hij probeerde het wapen van een militair af te pakken. De man stond bij de Franse inlichtingendiensten bekend als crimineel en geradicaliseerde moslim.

Militairen schoten op de man nadat hij een automatisch wapen van een van hen had gegrepen. Eerder op de dag had hij in een voorstad van Parijs op agenten geschoten, zegt minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux. Het gehele vliegveld is ontruimd en alle vluchten naar Orly zijn opgeschort.

Er zijn volgens de autoriteiten geen verdere slachtoffers gevallen, meldt de Franse zender BFMTV. De man werd doodgeschoten door leden van het Franse anti-terreurteam Operation Sentinelle. Terrorismebestrijders van het Openbaar Ministerie onderzoeken het incident nu. De vader en broer van de man zijn opgepakt.

Auto aangehouden

Ook de minister van Defensie Jean-Yves Le Drian is ter plaatse. De man schoot eerder in de ochtend in het noorden van de regio Parijs op politieagenten. Daar raakte een agent lichtgewond, toen hij samen met twee collega’s een auto voor controle aanhield in Stains. De dader stopte de auto wel, maar schoot vervolgens op de politie en ging ervandoor. Ook had hij mensen in een café bedreigd.

De auto waarin hij reed, werd vervolgens teruggevonden in het zuidoosten van de Parijse regio. Daar zou de man een auto hebben gestolen die daarna mogelijk is teruggevonden op een parkeerplaats van het vliegveld Orly. Het incident was in de zuidelijke terminal en die blijft waarschijnlijk tot in de avond dicht.

De westelijke terminal gaat snel weer open. De luchthaven van Orly, ten zuiden van Parijs, is met circa dertig miljoen reizigers per jaar de tweede luchthaven van Frankrijk. Uit de zuidelijke terminal van Orly werden meer dan drieduizend mensen geëvacueerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.