buitenland

Trump geeft verbaasde Zweden tekst en uitleg over ‘incident’

20 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Zweden heeft de Verenigde Staten om opheldering gevraagd over uitspraken van Donald Trump. De Amerikaanse president verwees zaterdag in een toespraak in Florida naar een incident in Zweden zonder duidelijk te maken waarover hij sprak.

‘Kijk naar wat er gisteravond gebeurde in Zweden,’ hield Trump zijn fans voor op een bijeenkomst in Florida. ‘Zweden, kunnen jullie dat geloven?’

Verwarring bij de Zweden

Hij leek te verwijzen naar een aanslag of groot veiligheidsprobleem in het land. Veel Zweden begrepen Trumps uitspraak niet. Waar heeft hij het over? klonk het op sociale media. Onder de hashtag #lastnightinsweden deelden mensen al snel foto’s van rendieren, gehaktballen en personen die IKEA-meubels in elkaar zetten.

Ex-minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt vroeg zich op Twitter af wat Trump had gerookt voordat hij zijn uitspraken deed. De Zweedse ambassade in Washington vroeg om opheldering bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat departement weigerde een toelichting te geven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Migrantenstroom

En dus was het wachten op de Amerikaanse president zelf. Zondagavond (Nederlandse tijd) gaf hij op Twitter tekst en uitleg. Trump baseerde zich naar eigen zeggen op een item van tv-zender Fox News over migranten in het Scandinavische land.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In het door Trump bekeken interview met een filmmaker werd gesuggereerd dat er een verband is tussen de migrantenstroom en de groeiende criminaliteit – waaronder aanrandingen en verkrachtingen –  in Zweden.

Het land kreeg ruim 160.000 migranten binnen in 2015, toen de migratiecrisis een climax bereikte. In het Fox-item werd ook verwezen naar ‘de eerste islamistische terreuraanslag’ in Zweden, die zich recent zou hebben afgespeeld. Het is alleen onduidelijk welke ‘aanslag’ hiermee wordt bedoeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.