Eerste kritiek op Trumps America First een feit

28 april 2016Leestijd: 2 minuten
Trump ontvouwde zijn buitenlandbeleid - bron:AFP

Als ik word gekozen, dan staat maar één ding voorop in mijn buitenlandbeleid, zei de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Namelijk dat de Verenigde Staten altijd op de eerste plek komen.

‘Ik zal altijd de belangen van de Amerikanen en van de veiligheid van ons land vóór alles plaatsen,’ sprak de favoriet voor de Republikeinse nominatie woensdag. ‘America First’ dus.  Een dag ervoor wist hij bij nieuwe voorverkiezingen opnieuw een grote slag te slaan door te winnen in onder meer de staten Delaware, Maryland en Pennsylvania.

Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton hebben dinsdagnacht zoals verwacht overwinning behaald bij de voorverkiezingen in een aantal noordoostelijke staten. Zodra dit bekend was, richtten de twee onmiddellijk hun pijlen op elkaar. Lees meer >
trump clinton

Eindfase

Het feit dat hij nu steeds dichter bij de eindfase van de strijd om het Witte Huis komt, maakt dat hij nu ook zijn internationaal-politieke ideeën ontvouwt. Het komt erop neer dat hij minder Amerikaanse bemoeienis wil met het andere landen. Maar, zo sprak hij, mijn ‘America First’-beleid draagt er juist aan bij dat bondgenoten in Europa, Azië en het Midden-Oosten profiteren van een ‘sterker Verenigde Staten’.

Hij wil dat de landen die onder de ‘Amerikaanse defensieparaplu’ vallen meer gaan betalen. ‘Als dat niet gebeurt, moeten ze maar voor hun eigen veiligheid zorgen. We hebben geen keus.’ Volgens de vastgoedmagnaat worden de Amerikanen op dit moment door zowel vrienden als vijanden belachelijk gemaakt. ‘Ons buitenlandbeleid (na de Koude Oorlog) is een complete en totale ramp.’ Trump belooft dat de dagen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn geteld, en dat hij de banden met China en Rusland zal aanhalen.

Meteen kritiek

Maar zijn uitspraken ontlokken vrijwel meteen kritiek. Bijvoorbeeld van innige bondgenoot Duitsland. ‘Laten we hopen dat de kandidaten in deze verkiezingscampagne de realiteit niet uit het oog verliezen,’ sprak minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.

Hij wijst erop dat de veiligheidssituatie in de wereld de afgelopen tijd heel wat ingewikkelder is geworden. Internationale conflicten kunnen volgens hem alleen worden opgelost als zwaargewichten als de Verenigde Staten en Rusland actief meedoen, en zich dus niet ‘unilateraal’ terugtrekken. ‘America First’ is niet het antwoord, aldus de bewindsman.