buitenland

Gewelddadig protest tegen Le Pen door extreem-links in Nantes

26 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Protesten tegen Front National-politicus Marine Le Pen zijn volledig uit de hand gelopen. Zo’n tweeduizend mensen protesteerden met geweld. Dertien agenten raakten gewond.

Een groot deel van de demonstranten kwam uit extreem-linkse hoek: er waren zeker achthonderd ‘anarchisten’. Een aantal ‘antifascistische’ organisaties had de relschoppers op de been gebracht omdat Le Pen zondag een rally houdt in het lokale concertgebouw. Het is het eerste grote verkiezingsevenement sinds het begin van haar campagne.

Extreem-linkse organisaties en anarchisten

Hoewel het protest rustig begon, liep het snel uit de hand. Winkelruiten werden ingeslagen en demonstranten gooiden verfbommen. Ook werden de speciale politie-eenheden bekogeld met molotov-cocktails. De politie heeft acht verdachten gearresteerd nadat demonstranten op de vuist gingen met agenten.

De relschoppers werden met traangas uiteengedreven. Volgens Franse media gaat het om leden van extreem-linkse organisaties en groepen. Ook de Antifascistische Organisatie Bretagne was aanwezig. Op spandoeken stonden leuzen als ‘We zullen onbestuurbaar zijn’ en ‘Ik zal nooit stemmen’. Er werd geschreeuwd: ‘Iedereen haat de politie’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Le Pen haalt uit naar Hollande: ‘Regering doet niets tegen rellen’

Antikapitalistische acties

Op beelden zijn vooral jonge mannen in zwarte jassen te zien die molotov-cocktails gooien of met knuppels slaan. Ze verschuilen zich achter schilden met politieke leuzen.

De ultralinkse groeperingen die in Nantes inmiddels berucht zijn, botsen vaker met de politie. De antikapitalistische clubs vernielen geldautomaten en hebben in het verleden advocatenkantoren aangevallen – uit protest tegen mondialisering en het kapitalisme.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.