buitenland

Le Pen haalt uit naar Hollande: ‘Regering doet niets tegen rellen’

19 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Front National-leider Marine Le Pen heeft uitgehaald naar de Franse regering, die in haar ogen veel te weinig doet aan de gewelddadige protesten in Frankrijk. De presidentskandidaat pleit voor een verbod op ‘demonstreren tegen de politie’.

Al weken wordt Frankrijk geteisterd door rellen. In buitenwijken gaan jongeren, veelal migranten, tekeer tegen ‘politiegeweld’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Rellen kunnen uitmonden in burgeroorlog’

De aanleiding was de vermeende verkrachting van een 22-jarige moslim genaamd Théo. Daarbij zouden vier agenten betrokken zijn geweest. Na het vermeende incident barstte het geweld los. In een groot aantal wijken worden auto’s in brand gestoken, ruiten ingeslagen en winkels geplunderd.

In een bericht van Le Pen moet de socialistische regering het ontgelden. Nadat president François Hollande een bezoek bracht aan Théo in het ziekenhuis, schreef Le Pen: ‘De regering haast zich naar het bed van een van de weinige slachtoffers van politiegeweld, nog voordat de zaak is behandeld. Intussen doet de overheid niets om deze rellen aan te pakken, die voor een burgeroorlog kunnen zorgen.’

‘Regering heeft jarenlang niets gedaan’

Daarom roept Le Pen de regering op een einde te maken aan de ‘anti-politie-rellen’. De politicus heeft zelfs met lokale autoriteiten gesproken en haar demonstratieverbod gepresenteerd.

Volgens Le Pen konden de demonstraties zo uit de hand lopen door het gefaalde beleid van de socialistische regering. ‘Deze regering heeft jarenlang niets gedaan aan deze schoften die hun eigen wetten maken in bepaalde gebieden. Ze twijfelen geen moment en ontketenen het geweld zodra er een reden is om te protesteren.’

In Frankrijk is nog steeds een noodtoestand van kracht, uitgeroepen na de verschillende terroristische aanslagen. De politie kan het geweld in bepaalde wijken zelfs met extra mankracht niet aan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.