buitenland

Britten zien recorddaling migranten na Brexit-referendum

23 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Het aantal migranten dat naar Groot-Brittannië verhuist, heeft een nieuw laagterecord gehaald. Het lijkt een resultaat van de uitslag van het Brexit-referendum van afgelopen juni.

Volgens cijfers van het Office for National Statistics, het Britse CBS, lag de netto migratie naar Groot-Brittannië afgelopen jaar op 273.000, een recorddaling voor de afgelopen twee jaar. Dat zijn er 49.000 minder dan het jaar ervoor. De daling zou er vooral mee te maken hebben dat meer migranten uit Oost-Europese landen, onder wie 12.000 Polen, er na het Brexit-referendum voor kozen om naar huis terug te keren.

Wel was er een forse toename van Roemenen en Bulgaren: dat waren er in 2016 zo’n 74.000. Volgens het Britse CBS is dat het hoogste aantal ooit waargenomen.

Minister reageert opgetogen

Het is de eerste keer in de afgelopen twee jaar dat het aantal migranten lager uitvalt dan 300.000, maar het zijn er nog steeds fors meer dan de Britse regering beoogt.

De Britse minister voor Immigratie Robert Goodwill reageert opgetogen op de cijfers, die hij ‘bemoedigend’ noemt. De regering gaat volgens hem nog harder zijn best doen om de immigratie terug te brengen tot tienduizenden.

Terug naar 100.000 migranten

De Britse premier Theresa May wil de immigratie terugdringen naar zo’n 100.000 migranten per jaar, een belofte die de voormalige Britse premier David Cameron meerdere keren deed, maar niet wist na te komen.

Eerder werd bekend dat de Britse regering een nieuwe visumprocedure overweegt voor migranten uit EU-lidstaten, vergelijkbaar met het huidige systeem voor migranten van buiten de EU. De Brexit-onderhandelingen van May moeten eind maart van start gaan met het inroepen van Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Immigratie wordt als een bepalende factor gezien voor de uitslag van het Brexit-referendum afgelopen juni.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.