‘Tunesische diensten kwamen opzettelijk te laat bij IS-aanslag’

16 januari 2017Leestijd: 2 minuten
De politie zou expres vertraging hebben opgelopen bij de terreuraanslag in Sousse - Foto: AFP

Tunesische veiligheidsdiensten traineerden opzettelijk hun aankomst bij de terreuraanslag op de badplaats Sousse, waar 38 toeristen werden gedood. Waren ze op tijd geweest, dan had dat waarschijnlijk in het aantal doden gescheeld.

Uit een onderzoek naar de aanslag van Seiffedine Rezgui uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) blijkt dat lokale politieagenten expres te laat aankwamen, schrijft de Britse krant The Telegraph op basis van het Tunesische onderzoek.

Terrorist schoot op zonnende toeristen

De terrorist Rezgui schoot in juni 2015 in het Imperial Hotel in de Tunesische badplaats 38 toeristen dood, onder wie 30 Britten. Hij werd door een voortvluchtige man afgezet bij het hotel, en schoot met een Kalasnjikov op zonnende mensen. Zijn wapen had hij verstopt in een parasol. Rezgui daarvoor in buurland Libië in een extremistisch trainingskamp hebben gezeten.

Een onderzoekscomité concludeert dat de lokale politie er te lang over heeft gedaan om de plek des onheils te bereiken. Was er sneller opgetreden, dan had de aanslag wellicht voorkomen kunnen worden, aldus het onderzoek dat werd geleid door Tunesische rechters. Veiligheidsofficieren in de regio zouden er bewust voor hebben gezorgd dat hun medewerkers te laat bij het hotel aankwamen.

Aanslag op Bardomuseum

Drie maanden voor de aanslag in Sousse werd de Tunesische hoofdstad Tunis al opgeschrikt door een aanslag van IS. De aanslag op het Bardomuseum in Tunis kostte twaalf mensen het leven.

Volgens Britse toeristen die bij de aanslag in Sousse aanwezig waren, garandeerde hun touroperator dat het veilig was om naar Tunesië te reizen na de aanslag op het Bardomuseum. Het onderzoek naar de aanslag wordt nog verder voortgezet.