‘Terroristen met rubberboot naar strand Tunesië’

26 juni 2015Leestijd: 3 minuten

Het bloedbad bij de populaire badplaats Sousse in Tunesië heeft zeker 37 mensen het leven gekost. Bij de aanslag in het Noord-Afrikaanse land is geschoten op het strand en in een vijfsterrenhotel waar zeker zes Nederlanders zitten.

Zij zijn allemaal in veiligheid, meldt een woordvoerder van reisorganisatie Arke. Mogelijk laat Arke zaterdag per vliegtuig Nederlanders ophalen uit Sousse, als zij graag terug naar huis willen.

Volgens ooggetuigen schoten de daders met Kalasjnikovs bij het vijfsterrenhotel Impérial Marhaba in El Kantaoui, een toeristenplaats iets ten noorden van Sousse. Ook op het Tunesische strand liggen gedode badgasten. 37 mensen werden doodgeschoten in het hotel aan de kust en op het strand, volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de autoriteiten in het land gaat het slechts om een dader. Het ministerie sprak eerder van twee schutters, waarvan er een was opgepakt en de ander nog op de vlucht was. Daar komen de autoriteiten nu dus op terug.

Nederlanders

Onder de slachtoffers zijn veel toeristen, onder wie in ieder geval Duitse, Belgische en Britse toeristen, melden Tunesische media. Het is nog niet duidelijk of er Nederlanders zijn die bij de aanslag op het toeristenhotel gewond zijn geraakt of gedood. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en diverse reisorganisaties hebben daar nog geen informatie over.

Reisorganisatie TUI (Arke en Holland International) heeft zes Nederlandse gasten zitten in het getroffen hotel. Een woordvoerder kan nog niet zeggen of de zes toeristen het goed maken of dat zij slachtoffer zijn geworden van de aanslag. ‘Dat zijn we nog aan het uitzoeken.’

Corendon en Neckermann laten weten dat al hun Nederlandse reizigers in Sousse veilig zijn. Die organisaties hebben het hotel Impérial Marhaba, waar de aanslag vrijdag plaatsvond, niet in het assortiment zitten. Arke en D-reizen wel.

Vakantiebestemming

Sousse is een populaire vakantiebestemming, ook voor Nederlanders. Sousse ligt aan de Middellandse Zee, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis. De badplaats aan de Golf van Hammamet is de derde stad van het Noord-Afrikaanse land en kent een oud stadscentrum met een vermaarde medina.

De twee schutters kwamen per rubberboot naar het strand waar ze hun bloedige spoor begonnen. Volgens ooggetuigen hadden de twee daders hun kalasjnikovs in ingeklapte parasols verborgen.

Wie achter de aanslag zit is nog niet duidelijk. Het is niet bekend of ook de Islamitische Staat achter het geweld zit.

Dreiging

In Tunesië geldt een dreiging van terroristische aanslagen, volgens het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers krijgen het advies extra alert te zijn, vooral op openbare plaatsen en plaatsen waar veel mensen komen. Vooral terugkerende Syriëgangers vormen een bedreiging. Ook is er een risico op ontvoeringen.

In maart vond bij het nationale museum in Tunis een terreuraanslag plaats. Daarbij werden twintig buitenlandse toeristen gedood.

Al-Qa’ida

Om de veiligheid te verbeteren hebben de Tunesische autoriteiten extra maatregelen genomen in de toeristische gebieden, maar dat heeft het bloedbad van vrijdag niet kunnen voorkomen.

In 2002 was het Tunesische vakantie-eiland Djerba het doelwit van een bloederige aanslag. Een door Al-Qa’ida gepleegde zelfmoordaanslag op een eeuwenoude synagoge kostte toen meer dan twintig mensen het leven, onder wie veertien Duitsers, een Fransman en vijf Tunesiërs.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.